Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Šťastie pre iné deti. Mamičky si posielajú oblečenie pre deti
Zdielať na

Šťastie pre iné deti. Mamičky si posielajú oblečenie pre deti

BRATISLAVA / Na Facebooku existuje stránka plná oblečenia, hračiek, kočíkov či kusov nábytku a to všetko zadarmo. Podobných stránok je už teraz viac, ale všetky fungujú na rovnakom princípe - príjmi a daruj ďalej.

Muž ju nechal so štyrmi deťmi

Malému Tobiasovi lekári nedávali veľkú nádej. "Dosť ťažké diagnózy, ale snažíme sa a bojujeme," hovorí matka Tobiasa, Tatiana. Krvácanie do mozgu, hydrocefalus, detská mozgová obrna, ťažké zrakové postihnutie. A potom prišla ďalšia rana.

Otec od rodiny odišiel a Tatiana zostala úplne sama. S Tobiasom a s ďalšími tromi malými deťmi. "Nechal nás tak," hovorí. Tatiana nemala peniaze na nájom, energie, dokonca ani na jedlo pre deti. "Keď som napísala, že nám ostáva ulica a malí budú možno umiestnení niekde, tak odpísali na to, že tak ti treba, nemáš nič tak ako ja," hovorí Tatiana.

Iné mamičky jej pomohli

Kašičky výživy, jednorazové plienky, trošku ošúchané, ale stále súce nohavice, tepláčiky, košieľky, tričká, hračky aj plienky. Presne to dostala Tatiana a jej deti od úplne cudzích ľudí cez jednu z internetových stránok. "Začali mi chodiť balíky a v prvom momente som to brala ako zlyhanie. Vyslovene svoje zlyhanie, že jednoducho nemám čo dať deťom," tvrdí Tatiana.

Prijmi, ale daj aj ďalej...

"Ponúknu tie veci tam naozaj niekomu, kto naozaj tie veci skutočne potreboval," hovorí Daniela Danihel Rážová, administrátorka stránky. "Väčšinou mamičky v správach píšu, prečo tie veci potrebujú," hovorí Jana Šoltésová, jedna z mamičiek. 

Tatiane sa dokonca mamičky poskladali na dva mesačné nájmy. "Po eure, po dvoch ľudia posielali peniaze," dodáva administrátorka stránky.

"Malo by to fungovať tak, že keď zoberiem, mal by som aj dať," hovorí o myšlienke stránky jej administrátorka. To znamená, že ak matke ostane niečo použiteľné navyše, mala by to ponúknuť ďalej. Zdá sa, že to zatiaľ funguje veľmi dobre. "Keď deti vyrastú z tých vecí a dajú sa ďalej použivať, tak pomôžu ďalším," hovorí Daniela Danihel Rážová. 

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy