Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Smer dal košom vodičom, poplatky za autá parlament neschválil
Zdielať na

Smer dal košom vodičom, poplatky za autá parlament neschválil

BRATISLAVA / Bezplatné sterilizácie ľudí, ktorí už majú viac ako štyri deti. Aj takýto návrh v utorok ležal na stole poslancov, ale okrem dobrovoľných sterilizácií veľkých rodín, sa zaoberal aj návrhom na zníženie správneho poplatku pri zápise áut do evidencie.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Od 167 eur a vyššie

Znížiť a zjednotiť výšku správneho poplatku za prvý zápis držiteľa automobilu do evidencie vozidiel kategórie M1 s najmenej šiestimi miestami na sedenie a výkonom motora do 110 kW na 33 eur navrhovali poslanci Richard Vašečka (OĽaNO), Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) a Pavol Zajac (KDH).

V súčasnosti sa výška správneho poplatku za prvý zápis do evidencie vozidiel aj s vykonaním úprav v dokladoch pri automobiloch s výkonom motora do 110 kW pohybuje od 167 eur do 397 eur. Poslanci Smeru však ich návrh v parlamente nepodporili.

O názve obce nerozhodnú jej obyvatelia

O názve obce nebudú rozhodovať jej obyvatelia, ale vláda. Smer-SD v utorok v parlamente zamietol novelu zákona o obecnom zriadení poslancov za Most-Híd Árpáda Érseka a Gábora Gála, ktorou reagovali na nedávne odmietavé stanovisko vlády, ktorá neumožnila zmenu názvu obce Tešedíkovo na Pered, hoci o tom v obci rozhodla nadpolovičná väčšina oprávnených voličov v referende.

"Vôľu občanov musí rešpektovať akákoľvek vláda," konštatoval Árpád Érsek. Návrh predložili preto, aby sa už nikdy nemohlo stať, že kabinet vôľu občanov rešpektovať nebude. Vláda by podľa návrhu musela rešpektovať zmenu názvu obce, ak o tom rozhodnú v referende jej obyvatelia. V prípade, že by kabinet mal pochybnosti o dodržaní zákona, mohol by sa podľa poslancov za Most-Híd obrátiť na ústavný súd, ktorý by mal vo veci konečné slovo.

Zákaz amnestie neprešiel

Prezidentovi zostáva právo udeľovať amnestie. Parlament neschválil novelu ústavy a Trestného zákona, ktorými poslanec za SaS Peter Osuský vypúšťal oprávnenia prezidenta udeľovať amnestiu. Hlava štátu mohla podľa návrhu naďalej udeľovať individuálnu milosť.

"Inštitút amnestie má pôvod v monarchistickom usporiadaní európskych štátov v minulých storočiach ako výsadné právo panovníka a v demokratických podmienkach si medzi širšou občianskou verejnosťou nezískal ani rešpekt, ani úctu. Potvrdzuje to aj skutočnosť, že miera a rozsah, v akom hlavy štátov v našom geopolitickom priestore využívali možnosť udeľovať amnestiu, boli priamo úmerné miere a rozsahu celospoločenskej kritiky takéhoto kroku," argumentuje Osuský.

Idú proti záujmom republiky

Slovensko by malo v otázke priamych daní zostať suverénne. Tvrdia to poslanci opozičnej strany SDKÚ-DS, ktorí preto navrhli, aby Slovensko prijalo takzvanú Deklaráciu o daňovej suverenite. Podľa ich slov tým reagovali na hlasy z Bruselu, ktoré hovoria o možnej centralizácií daňovej politiky na európskej úrovni. Návrh, pod ktorý sa podpísali poslanci viacerých opozičných strán, však poslanci Smeru-SD v parlamente nepodporili.

"Postoj poslancov Smeru ma prekvapil. Poslanci Smeru idú jednoznačne proti záujmom Slovenskej republiky," povedal ešte prednedávnom poslanec a exminister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) po tom, ako návrh neprešiel parlamentnými výbormi. Ako poznamenal, išlo o záležitosť, pri ktorej by mala byť zhoda napriek celým politickým spektrom.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy