Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Drzý podvod! Lekár zinkasoval 52 000 eur za vymyslenú liečbu
Zdielať na

Drzý podvod! Lekár zinkasoval 52 000 eur za vymyslenú liečbu

BRATISLAVA / Po tom, ako si môžu pacienti osobne skontrolovať, kde všade a ako veľmi boli ošetrení a liečení, vychádzajú na povrch zvláštne veci. Zväčša ide o administratívne pochybenia, ale narazili sme aj na veľmi vážny prípad podvodu.

Reklamácie výkonov

Odkedy si poistenci môžu skontrolovať svoje účty v zdravotných poisťovniach, stáva sa pravidelne, že nahlasujú takzvané reklamácie výkonov. To znamená, že si zoberú výpis, skontrolujú si či daný deň u lekára vôbec boli, alebo či im vyšetrenia urobil a ak nie, nahlásia to poisťovni.

Tá začne kontrolu a celú situáciu si preverí. Najčastejšie ide o prípady, kedy poistenci nechodia k všeobecnému lekárovi, ktorého majú nahláseného a poisťovňa teda mesačne posiela platby, takzvané kapitácie úplne inému lekárovi.

Lekár tak spreneveril 52 tisíc eur

Našiel sa však aj prípad, kedy mal poistenec vykázané ošetrenie chrupu, pričom sa nachádzal mimo republiky, či dokonca reklamovala dospelá žena svoju hospitalizáciu v detskej nemocnici.

Často sa však stáva, že pacienti reklamujú aj poplatky, ktoré zaplatia v ambulancii a následne vidia vo výpise, že ich platili vlastne aj poisťovni. V niektorých prípadoch však ide o fiktívne výkony. My pátrame po lekárovi, ktorý takto "spreneveril" viac ako 52 tisíc eur.

Fiktívne protézy

Za pár minút sa podarilo pacientovi zistiť, že mu lekár v bratislavskej nemocnici predpísal ortézu, ktorú nepotreboval, nikdy nežiadal, a ani nikdy nedostal.

Lekár mal takto na fiktívnych ortézach poisťovni vykázať spolu zhruba 52 tisíc eur. Podnikavý lekár podľa našich informácii už v tejto nemocnici nepracuje, do podvodu však bola zapojená aj výdajňa pomôcok, ktorá pacientom buď žiadne ortézy nevydala, alebo im dala lacnejšie kusy.

"Vznikla škoda, ktorá aj so zmluvnou pokutou dosiahla sumu 52 tisíc eur. V týchto prípadoch sme vlani kvôli výške škody vec postúpili aj orgánom činným v trestnom konaní," informuje hovorkyňa ZP Dôvera Monika Šimunová.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy