Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Myslíte si, že značka = kvalita? Mýlite sa, zistili vedci
Zdielať na

Myslíte si, že značka = kvalita? Mýlite sa, zistili vedci

BRATISLAVA / Ste si istí, že oblečenie, ktoré máte práve teraz na sebe, je pre Vás a vaše deti bezpečné? Podľa odborníkov to tak nie je a nebezpečenstvo nehrozí iba u "na oko" nekvalitných odevov. Obsahujú ftaláty, tažké kovy aj azofarbivá. Čo všetko môžu tieto prímesy spôsobiť?

Zmäkčovadlá, farbivá...

Nielen lacné veci, ktoré si kúpite za pár drobných v tržniciach, sú zdraviu nebezpečné, ale môžu to byť drahé značkové a kvalitné veci. Dokázal to najnovší prieskum ekologických bojovníkov z organizácie Greenpeace. 

Výsledky sú naozaj ohromujúce. Značkové veci mali častokrát horšie výsledky ako tie lacné. Okrem karcinogénnych farbív obsahovali aj zmäkčovadlá a iné látky, ktoré môžu podľa výskumov stáť za onkologickými ochoreniami, obezitou či neplodnosťou. 

Problémová bavlna

Problémov s bavlnou je však viac a zabezpečiť, aby bolo vaše oblečenie pre vás a vaše deti bezpečné, je takmer nemožné. "To už naozaj vyžaduje, aby ten spotrebiteľ pátral oveľa dlhšie, oveľa viac. Zisťoval si u výrobcov, odkiaľ berú materiály a podobne," hovorí hovorkyňa Greenpeace Slovensko Lucia Szabová.

Aj keď firmy nebudú napríklad používať farbivá alebo iné toxické látky, ktoré sú v odevoch, stále je bavlna relatívne nebezpečná.

Súvisiace články