Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slováci, pozor! Daň z nehnuteľnosti môžete podať len do konca januára!
Zdielať na

Slováci, pozor! Daň z nehnuteľnosti môžete podať len do konca januára!

BRATISLAVA / Podobne ako každý rok, ani tentoraz Slováci nesklamali. Ak ide o plnenie si povinností, nechávame si to na poslednú chvíľu. Platí to aj pri daňovom priznaní k dani z nehnuteľnosti, ktoré dodnes neodovzdali tisícky Slovákov. Pritom, čas na jeho podanie máme už len do konca januára.

Už iba niekoľko dní

Byty, domy, pozemky, stavby či iné nehnuteľnosti. Ak ste sa ich vlastníkmi stali v minulom roku, na podanie daňového priznania máte už iba niekoľko dní.

S touto daňou však súvisí niekoľko špecifík. Tým najpríjemnejším je asi fakt, že pri podaní daňového priznania nemusíme hneď aj zaplatiť. "Platbu uskutočním až na základe rozhodnutia od obce alebo mesta, ktoré mi toto rozhodnutie doručí," hovorí daňová poradkyňa Alica Orda Oravcová.

Najdôležitejšie je správne vyplniť príslušné formuláre podľa druhu nehnuteľnosti, ktorú sme kúpili. "Väčšinou sa ľudia mýlia pri pozemkoch, že nesprávne vypočítavajú svoj podiel, na ktorý sa táto daň vzťahuje," hovorí daňová poradkyňa.

Pokuta od 5 - 3 000 €

Za tento prešľap však pokuty nehrozia, čo sa už nedá povedať vtedy, keď daňové priznanie nepodáme vôbec. "Väčšinou táto ponuka sa ukladá v najnižšej možnej výške," dodáva Oravcová.

Pri fyzických osobách je to 5 eur, no pri právnických sa môže táto suma vyšplhať až na 3 000 eur. Ďalším špecifikom tejto dane je miesto jej správy. Daňové priznanie môžeme doručiť osobne alebo prostredníctvom pošty. Na rozdiel od iných daní, pri tejto sa dokumenty neposielajú na príslušný daňový úrad. "Podáva sa na obec alebo mesto, kde je nehnuteľnosť umiestnená," hovorí Oravcová.

Toto daňové priznanie však nepodávame, ak sme v minulom roku nehnuteľnosti predali. V tom prípade je potrebné to uviesť v priznaní k dani z príjmov, ktoré podávame v klasickom termíne, najneskôr do konca marca.

Súvisiace články