Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Európe nám hrozí hanba. V hre je 572-tisíc eur
Zdielať na

V Európe nám hrozí hanba. V hre je 572-tisíc eur

BRATISLAVA / Minulý týždeň sme priniesli reportáž o ohováraní známeho agropodnikateľa Slavomíra Magála. Kauza súvisela s čerpaním dotácií za projekty, ktoré sa údajne nikdy nerealizovali. Zdá sa, že minimálne jeden z nich bude preverovať Európska komisia.

Čerpanie dotácií

Muž, ktorého Okresný súd v Pezinku oslobodil spod obžaloby v kauze údajného ohovárania podnikateľa Slavomíra Magála, pokračuje v odvážnych tvrdeniach aj naďalej. Dokumenty, ktoré majú poukázať na nezrovnalosti pri čerpaní dotácií z Európskych fondov, nechal preložiť do angličtiny a smerujú do Bruselu. "Keď sa nerozhýbali slovenské orgány činné v trestnom konaní, ani ministerstvo, tak verím, že to vyriešia v Bruseli," povedal Ivan Katrinec, ktorého oslobodili spod obžaloby.

Ivan Katrinec tvrdí, že Magálova firma neoprávnene čerpala takmer 572-tisíc eur. Opiera sa o výpisy z Poľnohospodárskej platobnej agentúry. Tá odstúpila od zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku, keď zistila, že na jednom z pozemkov, ktorý je predmetom polmiliónového projektu, je zriadené exekučné záložné právo. "Opätovne podám na Slavomíra Magála trestné oznámenie," dodal Katrinec.

Podvod?

"Ivan Katrinec už podal toľko trestných oznámení a spravil toľko tlačoviek, že si už na to musíme zvyknúť," uviedol podnikateľ Slavomír Magál. Známy podnikateľ odmieta, že by v tomto prípade išlo o vopred plánovaný podvod. Zároveň dodáva, že peniaze štátu zatiaľ vracať nemusia, hoci agentúra podala prvú výzvu na zaplatenie ešte vlani.

Ministerstvo pôdohospodárstva potvrdilo, že rozhodnutie o vrátení dotácie zo strany Magálovej firmy nie je právoplatné. "Účastník konania podal voči rozhodnutiu odvolanie," upresnila hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zuzana Gulová.

571-tisíc eur

V súčasnosti celý prípad preveruje odvolací orgán, čiže samotné ministerstvo. Zo spomínaných 571-tisíc eur poskytla podnikateľovi na zvýšenie efektívnosti živočíšnej výroby Európska únia takmer 430-tisíc. Zvyšných 142-tisíc euro išlo zo štátneho rozpočtu.

"Neoprávnene vyplatené finančné prostriedky vymáha Pôdohospodárska platobná agentúra. Členský štát vykáže vysporiadanie finančných prostriedkov Európskej komisii po ich vymožení od prijímateľa," dodala Zuzana Gulová.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy