Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Európa núka Ficovláde 80 miliónov €!
Zdielať na

Európa núka Ficovláde 80 miliónov €!

BRATISLAVA / Európu stále viac desí fenomén Stratenej generácie, teda miliónov mladých ľudí, ktorí si nevedia nájsť zamestnanie. Strácajú nádej, ilúzie a tým, v mladom veku aj základné piliere života. Tento problém sa samozrejme týka aj Slovenska. Dobrou správou preto je, že Slovensko môže získať 80 miliónov eur na jeho riešenie.

V Európe je 15 miliónov mladých bez práce

Obloha nad európskou zamestnanosťou najmä mladých je naďalej zatiahnutá. Politici preto bijú na poplach. Bez práce je v Európe do 15 miliónov mladých. Ich frustrácia prerastá do hnevu na demonštráciách. Fenomén stratená generácia už nejaký čas straší štáty. "Ak chýba jeden z pilierov, tak ten jeho život je zneistený na možno aj dlhé desaťročia dopredu," hovorí sociologička Silvia Porubänová.

Na Slovensku bez protestov, zatiaľ

Na Slovensku zatiaľ mladí nedávajú najavo svoj hnev, tak ako v západnej Európe, ale mohli by. Bohužiaľ treba povedať, Slovensko je na tom naozaj veľmi zle, máme tu 75 tisíc nezamestnaných mladých. Na konci týždňa budú eurolídri v Bruseli rozoberať schému pomoci zamestnávania mladých vo výške 6 miliárd eur, z toho 80 miliónov by mohlo byť našich. "Musíme spoločne vynaložiť maximálne úsilie na to, aby sa mladí ľudia do štyroch mesiacov dostali do práce, vzdelania alebo rekvalifikácie," vyhlásil Róbert Fico, predseda vlády SR.

Pomôžu eurofondy pri hľadaní práce?

"Mohli by sme si povedať, lepšie ako nič, na druhej strane pracovné miesta nevznikajú žiadnym nariadením vlády," myslí si viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Luboš Sirota. Odpoveďou zamestnávateľov je teda skepsa. Fico by privítal aj vyššiu pružnosť pri čerpaní eurofondov. "Pokiaľ nám bude umožnená pružnosť, môžeme zamestnať ďalšie tisíce," povedal Fico.

"To že sa spoliehame na eurofondy znamená len oddeľovanie systémového koncepčného riešenia," dodal Sirota. Skepsa číslo dva teda. A to sú len mladí, okrem nich máme armádu dlhodobo nezamestnaných, čo je ďalšie peklo plus. Robert Fico rozhodne nesršal optimizmom a boj s nezamestnanosťou rozhodne nekončí. "Budeme naďalej sa zaoberať problematikou nezamestnanosti," dodal Fico.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy