Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Za čiernu prácu hrozí pokuta až 200-tisíc eur!
Zdielať na

Za čiernu prácu hrozí pokuta až 200-tisíc eur!

BRATISLAVA / Čiernej práci, teda vyplácaniu výplaty na ruku má byť koniec. Strašiakom sa majú stať prísnejšie tresty. Poslanci SMERu presadzujú pokuty za nelegálnu prácu. Posvietiť si chcú aj na exekútorov.

Je lepšia nezamestnanosť ako čierna práca?

"Nemôže tu byť jedna skupina poctivých zamestnávateľov a druhá, ktorá hľadá medzery v zákonoch," povedal Ján Podmanický, predseda Sociálneho výboru. 5 až 200 tisíc eur. Takú pokutu si podľa poslancov SMERU zaslúžia tí zamestnávatelia, ktorí platia na ruku.

"Ide o to, aby sa tá čierna práca nestala hitom," dodal Jozef Burian, štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Opozičným poslancom sa však novela z mixážneho pultu ministerstva práce vôbec nepáči. "Pokuty by nemali byť likvidačné. Stratia zamestnanie aj tí ľudia, ktorí u neho legálne pracujú," myslí si Jozef Mihál, exminister práce. Podľa poslanca Štefana Kuffu, je vždy lepšie keď človek pracuje aspoň na čierno, ako keď nepracuje vôbec.

Prísnejšie by sa malo pozerať aj na exekútorov

"Mnohé spoločnosti, ktoré poskytujú spotrebiteľské úvery majú prepojené rozhodcovské súdy, ktoré vydávajú exekučné tituly, ktoré sa absolútne nezakladajú na spravodlivých rozhodnutiach," povedal na rokovaní parlamentu Tomáš Borec, minister spravodlivosti SR.

Pre exekútorov chce ministerstvo zaviesť riadne výberové konania. Exekútorský koncipient by mal mať prax nie tri, ale päť rokov. Opozícia súhlasí, avšak v zákone jej predsa len čosi chýba. "Napríklad to, že exekútor si môže stanoviť poplatok len do výšky dlžnej sumy, ktorú vymáha. Aby si k jednoeurovej pohľadávke neúčtoval 100 eurový poplatok," O práci načierno, i o exekútoroch ešte budú naši poslanci debatovať v druhom čítaní.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TASR/AP Photo/Selcan Hacaoglu

Súvisiace články

Najčítanejšie správy