Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Paradoxy. Dôchodca si nemôže privyrábať - politik berie viacero platov
Zdielať na

Paradoxy. Dôchodca si nemôže privyrábať - politik berie viacero platov

SLOVENSKO / Nie je tajomstvom, že poniektorí slovenskí politici sedia na viacerých stoličkách naraz. A berie za to aj viacero platov. Cynicky preto pôsobí fakt, že tí istí politici v parlamente schvaľujú zákony, ktoré napríklad od konca februára znemožňujú ľuďom na predčasnom dôchodku privyrábať si na dohodu. Ako to títo politici vnímajú?

Predčasný dôchodca bez možností

Predstavte si, že jeden politik je starostom obce, poslancom v miestnom zastupiteľstve a poslancom v národnej rade. Niektorým ľuďom sa nepáči, že práve takíto politici berú možnosť obyčajnému človeku privyrobiť si. O pár dní je totiž koniec mesiaca - ľudia na predčasnom dôchodku si tak už nebudú môcť privyrobiť si na dohodu.

"Ak sa poberateľovi predčasného starobného dôchodku znovu podarí nájsť si prácu a znova pracuje, tak výplata predčasného starobného dôchodku stráca zmysel. Sociálna poisťovňa mu výplatu starobného dôchodku pozastaví," tvrdí exminister práce Jozef Mihál.

Čo je dovolené bohovi...

"Je to zase pre nich, v ich vnímaní niečo, čo robí z poslancov ľudí inej kategórie. Inak povedané, čo je dovolené bohovi, nie je dovolené volovi, ako sa to ľudovo hovorí," povedal politický analytik z Polisu Ján Baránek.

Politici v tom problém nevidia

Viac platených funkcií majú napríklad aj dvaja z troch predkladateľov nedávnych zmien v zákone o sociálnom poistení. Jana Vaľová v tom problém nevidí. "Vo verejnej funkcii poberáte odmenu ako poslanec, to vôbec nie je plat. Ale ak niekto má 2 zamestnania, platí oveľa vyššie poistné. Skladá sa omnoho viac na dôchodkové poistenie ostatných občanov."

Do dvoch funkcií bol zvolený aj opozičný poslanec Peter Osuský. "Do obidvoch funkcií ma zvolili občania pri plnom vedomí toho, aké funkcie zastávam. Nemyslím si, že tak urobili nevedomky, alebo že by ich to dnes mrzelo. Myslím, že moji voliči vedia, koho volia."

Dá sa stíhať viac funkcií naraz?

Politici zhodne tvrdia, že na predčasný dôchodok idú ľudia dobrovoľne a že na druhej strane oni viac funkcií zvládajú v pohode. "Napríklad banskobystrický župan je poslancom europarlamentu a zároveň predsedom VÚC. Tam je tiež fyzicky nemožné to stíhať, lebo v europarlamente musí byť 5 dní do týždňa," komentuje Baránek.

Ak je komunálny politik aj v parlamente, môže tam predkladať problémy, ktoré pozná priamo z ulice, od svojich voličov. "Možno by nebolo zlé tie funkcie obmedziť na dve, lebo reálne človek nemôže stíhať tri funkcie," hovorí Baránek.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy