Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Priznávanie majetku politikov. Malo by byť presnejšie
Zdielať na

Priznávanie majetku politikov. Malo by byť presnejšie

Hoci naši politici majú povinnosť priznávať svoj majetok, veľa nevieme - len že majú nejaký dom a nejaké autá. To by sa čoskoro malo zmeniť.

Návrh pripraví Miroslav Beblavý (SDKÚ)

Nemusíte byť ani odborník na autá, aby vám bolo jasné, ktoré z nich je luxusnejšie a bolo teda logicky aj drahšie. Nie je skrátka auto ako auto.

A preto by tento všeobecný pojem nemal stačiť, pokiaľ ide o majetkové priznania verejných funkcionárov. Mali by byť presnejšie - na tom sa zhodli zástupcovia všetkých parlamentných strán v komisii pre zmenu zákona o konflikte záujmov. Návrh má pripraviť šéf výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý z SDKÚ.

Aj priznania rodinných príslušníkov

A chystá aj ďalšie zmeny - parlament by mal dostať od funkcionárov aj priznania ich manželiek, či manželov a detí, ktoré sa však zverejňovať nebudú. Po novom by sa mali tieto povinnosti vzťahovať aj na ďalších vysokopostavených - ako napríklad šéfa finančnej správy alebo policajného prezidenta. Politici by tiež mali priznať požičaný majetok.

Novela by sa do parlamentu mala dostať v máji. Ak by ju schválil, platila by od budúceho roka. Na to ale budú potrebné hlasy od Smeru i časti opozície. Vládna strana zatiaľ proti takémuto rozšíreniu neprotestuje.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Slovenský_dvojkríž_parlament

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy