Polojasno
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Pandémia nekončí: Opäť rastú počty pozitívnych, u našich susedov padajú rekordy
Zdielať na

Pandémia nekončí: Opäť rastú počty pozitívnych, u našich susedov padajú rekordy

SLOVENSKO / Aj keď sme už obmedzenia na Slovensku uvoľnili, koronavírus ešte nezmizol. Okolité krajiny už navyše hlásia nástup novej vlny. Sprísňovanie opatrení zatiaľ ale nie je v pláne.

"Počet kovidových pacientov je stále pomerne vysoký a neklesá takým tempom, aký sme si želali," vyjadril sa minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Hoci všetky parametre klesajú, pokles pozitívnych sa zastavil a môže dokonca rásť. "Naši susedia v Rakúsku, ale aj v Nemecku, tieto dni dosahujú absolútne najvyššie počty pozitívnych prípadov, za celé obdobie pandémie," vysvetlil Matej Mišík, riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz. "Kopírujeme viac-menej epidemiologickú situáciu zo zahraničia," vysvetlil primár Martin Novotný.

Stretli sa teda dva faktory. Uvoľnenie oparení a stále väčšia dominancia variantu omikron. "Nie je vylúčené, že by mohlo dôjsť aj k ďalšiemu vzostupu," dodal Novotný. "Mala by nám narásť incidencia, tak isto je možné, že nám narastú hospitalizácie, ale zatiaľ nikde nepozorovali nárast vážnych stavov," skonštatoval Richard Kollár z iniciatívy Veda pomáha. Zmenila sa ale skladba hospitalizovaných. "Pri tých predošlých vlnách, v podstate sme mali takmer výlučne pacientov, ktorých do nemocnice priviedol Covid-19 a zlyhanie pľúc," vysvetlil lekár Peter Sabaka. Až 34 % ľudí, priviedla do nemocnice iná diagnóza. "Napríklad ochorenie srdca, ciev, k čomu dostali ešte koronavírus," dodala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, Zuzana Eliášová. Stále platí, že vakcína neochráni pred infekciou, ale pred závažným priebehom áno.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy