Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ako prebiehajú kontroly opatrení v Rakúsku? Pravidlá v prevádzkach sa líšia
Zdielať na

Ako prebiehajú kontroly opatrení v Rakúsku? Pravidlá v prevádzkach sa líšia

SLOVENSKO/RAKÚSKO / Na podmienky, ktoré musia dodržiavať oranžové okresy si ešte Slováci zvykajú. No tí, ktorí cestujú do susedného Rakúska, ich poznajú už niekoľko mesiacov. Išli sme sa tam teda pozrieť, aby sme na vlastnej koži zistili, ako kontroly v rôznych prevádzkach prebiehajú.

Sofia v rakúskom Hainburgu v blízkosti slovenských hraníc už niekoľko mesiacov kontroluje zákazníkov, či sú zaočkovaní, prekonali Covid-19, alebo či majú negatívny test. "Potom ešte potrebujeme registráciu, ktorá je na každom stole. To je na to, keď tu bude nejaký nakazený pacient, tak aby vedeli informovať ostatných, že taký človek tu bol," hovorí Sofia. 

Tie isté podmienky platia, či už vo vnútri reštaurácie, ale aj na terase

"Na terase sa to stáva, že frflú, lebo aj na terase to musím kontrolovať. Väčšinou takí cyklisti, čo prišli na pivko, alebo tak. Ale tu sme v Rakúsku a nie na Slovensku," hovorí Sofia. 

Od pondelka zažívajú v oranžových okresoch, v múzeách, v reštauráciách, či pri lanovkách rôzne situácie

Pomarančový je aj ľubovniansky hrad a hradné dámy to pri vstupe občas nemajú jednoduché. Kto nie je očkovaní a otestovaní, na stredovekú prehliadku sa nedostane. "Ten pondelok to ešte nejako sa dalo, ale v utorok to už boli niektorí ľudia veľmi nepríjemní," hovorí sprievodkyňa Diana. 

Na staroľubovnianskom salaši sa zákazníci najedia vo vnútri, okolo je ale až 5 postavených terás, a tam je to bez kontroly. "Nikto  sa zatiaľ nesprával agresívne, ľudia to zatiaľ chápu," hovorí majiteľ salaša Norbert Frank. 

Múzeá majú menej prísne podmienky 

Napríklad zámok Shlosshof môžeme navštíviť bez kontroly očkovacieho preukazu alebo absolvovania testu. V podstate tento rok bolo také obdobie, kde sa to aj prísne kontrolovalo, nástupom leta sa pravidlá trošku zjemnili.

Ako je to na kúpaliskách? 

Pracovníci kúpaliska s reštauráciou v rakúskej dedinke Prellenkirchen hodnotia ako ukážkových. "Tu je to také automatickejšie. Tu príde ten človek, ukáže to a myslím, že menej frflú ako na Slovensku. U nás v reštaurácii nefrflú, tam bolo pár hostí slovenských, dá sa povedať, že frflalo, ale náš bademajster, keď nemajú test, tak ich aj tak nepustí," hovorí Daniela. 

Tak ako na Slovensku, tak aj v Rakúsku sa podmienky podľa situácie ako aj podľa regiónu menia

Pri vstupe do krajiny platí pre všetkých zaočkovaných nové pravidlo. Od 15. augusta zaviedli Rakúšania novú zmenu, a to, že doklad o zaočkovaní sa uznáva iba plne zaočkovaným osobám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy