Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Antirúškari zo supermarketov: Dostali pokuty, ale nezaplatili ich
Zdielať na

Antirúškari zo supermarketov: Dostali pokuty, ale nezaplatili ich

PRIEVIDZA / Koncom októbra a začiatkom novembra minulého roka, obsadili tzv. anti-rúškari viacero super-marketov. Najviac útokov sa odohralo v Prievidzi. Tam zablokovali pokladne v troch prípadoch. Policajti s nimi vyjednávali niekoľko hodín.

Na mierovom námestí v Prievidzi minulý rok, 29 októbra obsadili antirúškari Supermarket. Zablokovali všetky pokladne. Rušno bolo nielen vo vnútri, ale aj vonku. Na zásah bolo pripravených množstvo policajtov. Antirúškari odmietali supermarket opustiť a muži zákona sa s nimi dohadovali niekoľko hodín. Nakoniec sa rozišli. V Prievidzi sa tento scenár zopakoval trikrát.

"Celkovo bolo zistených 51 porušení zákona. V 50 prípadoch sa jednalo o priestupky na úseku verejného zdravotníctva - nakoľko osoby nemali prekryté horné dýchacie cesty," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru, Katarína Kuzmová. V jednom prípade sa jednalo o priestupok voči verejnému poriadku a páchateľa policajti ešte riešia. "Osoba neuposlúchla výzvu verejného činiteľa pri výkone jeho právomoci, pričom tento skutok je doposiaľ v objasňovaní na OO PZ Prievidza," doplnila hovorkyňa Katarína Kuzmová.

Minimálna pokuta 50 eur

Mená zvyšných 50 previnilcov poslali policajti na riešenie hygienikom. Napriek tomu, že hygienici majú v týchto dňoch plné ruky práce antirúškarom odkazujú, že trest ich neminie. "Čo sa týka sankcií spodná hranica nie je určená, vrchná je 250, dávame 50 eur," informovala riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bojnice, Zuzana Tornócziová. 

Desiatky strán odvolaní

Pokutu 50 eur dostali zatiaľ 13 antirúškari, jedenásti sa ale okamžite odvolali. Niektoré odvolania majú takmer tridsať strán. pokiaľ účastník podá odpor, musíme konať ďalej a tento priestupok ukončiť. "Pokiaľ účastník podá odpor, musíme konať ďalej a tento priestupok ukončiť," vysvetlila riaditeľka Zuzana Tornócziová. 37 ľudí, ktorí bez rúšok obsadili supermarket, na trest ešte len čaká. Napriek množstvu práce to hygienici v zákonom stanovenej lehote stihnú. "Zákon o priestupkovom konaní hovorí, že lehota je dva roky," uviedla Zuzana Tornócziová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy