Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Slovensku bude prebiehať cvičenie amerických vojakov. V určitých častiach výcviku sa bude používať aj ostrá munícia
Zdielať na

Na Slovensku bude prebiehať cvičenie amerických vojakov. V určitých častiach výcviku sa bude používať aj ostrá munícia

BRATISLAVA / 2 000 amerických vojakov s približne 600 kusmi techniky sa až do 26. februára po častiach presúvajú cez Česko do našej krajiny. Ich cieľom nie je vyvolať konflikt s Ruskom, ale cvičenie Saber Strike, ktoré sa pripravovalo dva roky a bolo schválené našou vládou.

Už v noci sa na Slovensko presúvali desiatky amerických vojakov. Popoludní priviezlo americké lietadlo jedlo a nápoje vojakom na leteckú základňu v Kuchyni na Záhorí. Po včerajšom konvoji budú nasledovať ešte 4 nočné presuny vo viacerých prúdoch. Transport bude prechádzať cez Trnavský, Bratislavský, Nitriansky i Banskobystrický kraj.

"Menšie presuny hlavne medzi zásobovacou základňou blízko Levíc a centrom v zácviku Lešť sa udejú aj v denných hodinách, ale nemalo by to žiadnym spôsobom ovplyvňovať bežný život občanov," povedal náčelník Generálneho štábu OZ SR Daniel Zmeko. 

Spolu s 1 300 slovenskými kolegami budú Američania trénovať presuny na dlhé vzdialenosti v zimných podmienkach, logistiku i obranné operácie. "Najdôležitejšie prvky, ktoré sa zapájajú je 22. mechanizovaný prápor z Michaloviec, 13. prápor z Levíc ale aj brigáda bojovej podpory z Trenčína. Nemá to žiadny súvis s aktuálnou bezpečnostnou situáciou u nášho východného suseda, je štandardne zaradené do plánu a programu cvičení v rámci aliancie," uviedol Zmeko.

Lešť, Sliač a Levice. To sú miesta, kde sa bude realizovať vojenská výcviková aktivita Saber Strike. "Vždy jedna strana dostane úlohu byť v defenzíve a druhá byť v ofenzíve. Funguje to takto vždy, prispieva to k realite cvičenia, k vyhodnoteniu, využívajú sa prostriedky simulácie," povedal Zmeko. 

Slovensko nie je jedinou krajinou, ktorá bude hosťovať cvičenie Saber Strike. Táto aktivita sa uskutoční aj na Pobaltí a v Strednej Európe. "Každé cvičenie je jedinečné a naučíme sa veľa. Každá príležitosť je iná. Naučíme sa ako myslia naši nepriatelia a nastavíme našu taktiku, v ktorej sme zapojení," uviedol veliteľ podpornej letky pluku Christopher Richardson. 

"Videl som úžasné veci, ktoré americkí vojaci robia naprieč svetom, takže som si povedal, že aj ja pôjdem do toho," povedal americký vojak John. "Chcela som vytvoriť pozitívny vplyv na životy ľudí nie len okolo mňa, ale aj vo všeobecnosti vo svete," uviedla americká vojačka Kylee. Cvičenie Saber Strike bude prebiehať až do polovice marca. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy