Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Hoci režim OTP vo vlakoch a diaľkových autobusoch nemá kto kontrolovať, stále platí
Zdielať na

Hoci režim OTP vo vlakoch a diaľkových autobusoch nemá kto kontrolovať, stále platí

BRATISLAVA / Od 15. septembra si bude môcť v obchodoch nakúpiť každý. Režim základ sa ale stále netýka hromadnej dopravy. V rýchlikoch a diaľkových autobusoch totiž naďalej platí OTP režim. Zatiaľ čo odborník upozorňuje na logiku, ľudia sa na to sťažujú.

Na pretrvávajúci OTP režim v rýchlikoch a diaľkových autobusoch sa ale nesťažujú len ľudia. Toto rozhodnutie za úplne logické nepovažuje ani prezident Zväzu autobusovej dopravy. Chýbajú mu totiž na to dostatočne silné argumenty. "Zdravotné obmedzenia v prostriedkoch verejnej hromadnej dopravy boli zavedené, bez relevantných dôkazov o šírení Covidu práve v nich. Chápeme zložitú situáciu, faktom však je, že dlhoročné úsilie zväzov a dopravcov o intenzívnejšie využívanie hromadnej dopravy namiesto áut vyšlo navnivoč," uviedol Peter Sádovský, prezident Zvätu autobusovej dopravy. 

Pritom režim OTP vo vlakoch a v autobusoch vchádzal do praxe veľmi rozpačito. A pochybnosti o jeho preverovaní priznal aj minister dopravy. "Ja si veľmi dobre uvedomujem, že tento režim je v praxi veľmi ťažko kontrovateľný, dokonca až nekontrovateľný. A pokiaľ to bude v silách vlakvedúceho, ktorý vie skontrolovať cestovný lístok, tak bude vedieť oskenovať aj OTP režim, " povedal v decembri Andrej Doležal. 

Nestalo sa. Podľa železníc ich zamestnanci to preverovať nemôžu, čo potvrdil aj sám vlakvedúci. "V našej kompetencii to nemáme. Len cestovné doklady kontrolovať. Sem tam si niekto pošomre, ponadáva," hovorí Jozef. 

"Od zavedenia OTP režimu vo vlakoch 17.12.2021 registrujeme iba jeden prípad nedodržania opatrení zo strany cestujúceho z Bratislavy do Košíc, ktorý potvrdzuje, že väčšina našich cestujúcich je bezproblémová a chápe nariadenia vlády," uviedol hovorca ZSSK Tomáš Kováč. 

Námatkové kontroly tak robila jedine železničná polícia. "V mesiaci január 2022 bolo vylúčených 18 osôb z prepravy z dôvodu nedodržania režimu OTP v IC vlakoch a rýchlikoch, ale aj z dôvodu porušovania prepravného poriadku vo vlakoch osobnej prepravy," uviedla policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová. 

Iná situácia pri autobusoch

Iná situácia je pri autobusoch. "Kontrolu potrebných dokumentov vykonáva naša hosteska, v prípade potreby aj vodič spolu s kontrolou platnosti cestovného lístka," uviedol Štefan Bako z autobusovej spoločnosti Slovak Lines. 

Vzhľadom na oveľa menšiu kapacitu autobusov to zvládajú lepšie. "V prípade, že sa cestujúci nevie preukázať potrebnými potvrdeniami v zmysle OTP režimu, nie je mu umožnené nastúpiť do vozidla a nemá nárok na vrátenie cestovného," dodal Bako. 

Rezort zdravotníctva ale toto opatrenie teraz rušiť nechce. Tvrdí, že nevidí na to žiadne dôvody. A argumentuje aj tým, že sme aktuálne pred vrcholom omikronovej vlny. "Treba si uvedomiť, že človek sedí vo vlaku dlhší čas, v uzavretom priestore s cudzími ľuďmi a práve preto je potrebné sa chrániť," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

"Ale vo veľmi skorej dobe už verím tomu, že všetky tie opatrenia budú zrušené," dodal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy