Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Celoplošné testovanie: Nákup antigénových testov bol v súlade so zákonom
Zdielať na

Celoplošné testovanie: Nákup antigénových testov bol v súlade so zákonom

SLOVENSKO / Predstavte si, že senát súdu povie o niekom, že je nevinný, ale predseda súdu na to vyhlási, že podľa neho predsa len vinný je. Niečo také sa stalo v kauze nákupu antigénových testov na začiatku pandémie. Odvolacia rada Úradu pre verejné obstarávanie rozhodla, že nákup bol v poriadku. Lenže šéf úradu aj tak tvrdí, že sporný predsa len bol.

Začalo to v októbri 2020, keď na Slovensku prebiehali prípravy na celoplošné testovanie. Všetko bolo potrebné pripraviť rýchlo, vrátane antigénových testov. Tie napokon Štátne hmotné rezervy aj obstarali, a to v prvom nákupe 500-tisíc kusov a v následnom 13-miliónov kusov od troch rôznych dodávateľov. Jeden z nich dodal milión známych rapigenov.

"Ja by som ani psa tým netestoval. Hovoríte o testoch Rapigen? Áno, hovorím o týchto testoch," hovoril 9.1. vtedajší premiér Igor Matovič.

Úrad pre verejné obstarávanie pritom skonštatoval, že jeden z týchto nákupov s jedným konkrétnym dodávateľom nebol v súlade so zákonom. Hmotným rezervám v lete udelil pokutu. "Správa štátnych hmotných rezerv porušila zákon o verejnom obstarávaní. Konkrétne porušila princíp transparentnosti a princíp rovnakého zaobchádzania," povedal 13.7.2021 predseda Úradu pre verejné obstarávanie, Miroslav Hlivák

Hmotné rezervy sa ale bránili. S tvrdením, že nákup bol v poriadku, sa odvolali. O odvolaní rozhodovala rada Úradu verejného obstarávania. Lehota je 45 dní, no nakoniec to trvalo až 199 dní. Tento pondelok24.1. padlo rozhodnutie. Pre televíziu JOJ to potvrdil aj šéf hmotných rezerv.

"Rada Úradu verejného obstarávania potvrdila, čo sme tvrdili od začiatku, že obstarávanie antigénových testov bolo transparentné a Štátne hmotné rezervy pri nákupe nepochybili," povedal predseda Správy Štátnych hmotných rezerv, Ján Rudolf.

"Podľa rady pri vyhodnotení ponúk zákon porušený nebol," vyhlásila hovorkyňa Úradu pre verejné obstarávanie, Jana Zvončeková.

Zaujímavé je aj hlasovanie. 6 externých členov sa zhodlo, že nákup bol v poriadku. Traja členovia na čele s predsedom Úradu verejného obstarávania ale naďalej trvajú na tom, že hmotné rezervy pochybili. "Úspešný uchádzač predložil test, ktorý nesplnil podmienky súťaže," vyhlásila hovorkyňa Úradu pre verejné obstarávanie, Jana Zvončeková.

Tento názor ale nemá vplyv na definitívne rozhodnutie, že hmotné rezervy pokutu nedostanú, keďže testy kúpili zákonne.

"Je to pre nás veľké zadosťučinenie a satisfakcia, ako aj dôkaz toho, že verejné financie spravujeme zodpovedne," povedal Ján Rudolf.

Prípadom sa zaoberali politici, Úrad verejného obstarávania, generálny prokurátor, aj polícia. Tá ale neodpovedala na otázku, či je pravda, že aj trestné stíhanie v tejto veci bolo zastavené.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy