Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nemecko zakázalo zábavnú pyrotechniku: Na Slovensku petíciu podpísalo už viac ako 42- tisíc ľudí
Zdielať na

Nemecko zakázalo zábavnú pyrotechniku: Na Slovensku petíciu podpísalo už viac ako 42- tisíc ľudí

Archívna reportáž: Zábavná pyrotechnika spôsobuje stres aj včelám. Hrozí im úhyn.

SLOVENSKO/NEMECKO / Výzvu na zákaz predaja zábavnej pyrotechniky podpísalo viac ako 42-tisíc ľudí. V Nemecku už potvrdili celoštátny zákaz predaja pyrotechniky a Slovensko je vďaka viacerým iniciatívam a petíciám k tejto zmene o krok bližšie. Informuje o tom Zvierací ombudsman v tlačovej správe.

„Na základe našich skúseností, ako aj podnetov, ktoré dostávame na Zelenej linke Ministerstva životného prostredia, sme pripravili návrh novely zákona, ako aj vládneho nariadenia, ktoré by zakázalo predaj a používanie zábavnej pyrotechniky kategórie F2, F3 a F4 na celom území Slovenskej republiky,” uviedla právnička iniciatívy Zvierací ombudsman, Nikola Jackuliaková.

Návrh novely povoľuje predaj a používanie zábavnej pyrotechniky kategórie F1, ktoré predstavuje nízke nebezpečenstvo a má zanedbateľnú hladinu hluku. Ide o motýliky, prskavky, fontánky, praskajúce guľôčky a iné bzučiaky.

Pyrotechnika má negatívne dôsledky na ľudské zdravie a ohrozuje životy zvierat

O negatívnych dôsledkoch používania pyrotechniky a o jeho možnom zákaze diskutovali zástupcovia polície, prokuratúry, neziskových organizácií a tiež veterinári v rámci pracovnej skupiny pre ochranu zvierat v Národnej rade Slovenskej republiky, ktorej predsedá zakladateľka a predsedníčka občianskeho združenia Nádej pre kone a ľudí, Lenka Kmeťová.

Medzi hlavné negatívne dôsledky patrí poškodzovanie zdravia a ohrozenie života starších detí, citlivých ľudí, mentálne postihnutých ľudí a autistov. Poškodzuje a ohrozuje aj život zvierat, ktorým pyrotechnika spôsobuje stres, v dôsledku ktorého sa zviera môže zraniť alebo uhynúť a taktiež poškodzuje prírodu, jej biodiverzitu a majetok.

Obce a mestá môžu pyrotechniku obmedziť

Obce a mestá na Slovensku majú právomoc regulácie zakázať, ci obmedziť na svojom území, alebo jej časti používanie pyrotechnických výrobkov. Túto právomoc ale nevyužívajú, alebo len zriedka.

Zvierací ombudsman v spolupráci s Úniou Miest Slovenska a Združením miest a obcí Slovenska už koncom minulého roka vyzval mestá v rámci kampane “Bez ohňostroja, pre zvieratá”, aby peniaze pôvodne určené na silvestrovský ohňostroj venovali miestnym útulkom alebo organizáciám venujúcim sa ochrane zvierat. Príprava návrhy novely zákona tak plynulo nadväzuje na predchádzajúce aktivity iniciatívy v oblasti zákazu predaja pyrotechniky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy