Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Holandských múzeách sa na protest proti pandemickým opatreniam strihali vlasy
Zdielať na

V Holandských múzeách sa na protest proti pandemickým opatreniam strihali vlasy

AMSTERDAM / Múzeá a koncertné sály v Holandsku sa v stredu, 19. januára, nakrátko otvorili na protest proti ich pokračujúcemu zatváraniu kvôli opatreniam pre COVID-19. Ponúkali hodiny jógy pred obrazmi holandských majstrov a strihanie účesov počas hudby živého symfonického orchestra.

​Holandsko minulý víkend uvoľnilo opatrenia a otvoriť opäť mohli telocvične, kaderníctva a obchody. Kultúrne zariadenia ako múzeá, divadlá a kiná ale majú zostať pre verejnosť zatvorené najmenej do 25. januára.

50 ľudí navštívilo v stredu udalosť „Kapsalon Concertgebouw“. Bolo to predstavenie spojené so strihaním vlasov, ktoré sa konalo v rozpore s pravidlami zakazujúcimi koncerty pre publikum. Hostia mali rúška a dodržiavali rozostupy. Sprievodcovia pri vchode kontrolovali očkovacie preukazy, potvrdenia o prekonaní choroby alebo negatívne testy.

Slávne múzeá v celom Holandsku, napríklad múzeum Van Gogha v Amsterdame, alebo Frans Hals v Haarleme, otvorili svoje brány, aj ked' im hrozila pokuta. Návštevníci mali v ponuke aj kurzy Tai Chi a služby nechtových štúdií.

Starostka Amsterdamu Femke Halsemaová povedala, že „presadí“ opatrenia, no nič nenasvedčuje tomu, že by to úradníci robili. Minister kultúry Gunay Uslu vyjadril v príspevku na Twitteri pochopenie protestu, ale vyzval ľudí na opatrnosť.

Premiér Mark Rutte minulý týždeň oznámil otváranie obchodov a obnovenie skupinových športov napriek rekordnému počtu nových prípadov COVID-19.

Nové infekcie dosahujú takmer 30 000 denných rekordov. Holandsko od začiatku pandémie zaznamenalo viac ako 3,5 milióna infekcií a 21 000 úmrtí. Počet hospitalizovaných v nemocniciach však neustále klesá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy