Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Stratený covid pas už nebude žiadny problém. NCZI spustilo službu, ktorá to vyrieši
Zdielať na

Stratený covid pas už nebude žiadny problém. NCZI spustilo službu, ktorá to vyrieši

BRATISLAVA / Ste na lyžovačke alebo idete do zahraničia, potrebujete číslo svojho covid pasu a neviete ho nikde nájsť? Žiadny problém. Vyriešiť túto situáciu Vám pomôže nová služba. Spustilo ju Národné centrum zdravotníckych informácií. Postačovať budú základné údaje.

Covid pas je deväťmiestny kód, ktorý obsahuje čísla, písmená a pomlčky. Má ho každá osoba, ktorá sa už v minulosti registrovala na testovanie alebo očkovanie proti koronavírusu. Zabudnutý covid pas je možné nájsť v sms správach alebo vo svojich starších e-mailoch. Ak ste ich vymazali, nemusíte sa stresovať.

"Na stránke korona.gov.sk môžu zadať svoje meno, priezvisko alebo telefónne číslo. Následne vám automaticky príde sms správa a e-mail s covid pasom," uviedla hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií Alžbeta Sivá. 

9-miestny kód vám príde na mail do niekoľkých minút. Poslúži napríklad i k tomu, ak si budete chcieť stiahnuť digitálny covid preukaz Európskej únie, ktorý obsahuje aj QR-kód. V tomto prípade budete musieť navštíviť opäť stránku korona.gov.sk. Na prihlásenie budete okrem telefónneho čísla, a roku narodenia potrebovať aj spomínaný 9-miestny kód.

Koľko ľudí stratilo svoj covid pas je zatiaľ otázne. Spomínanú službu Národné centrum zdravotníckych informácií spustilo 23. decembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy