Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Silvestrovská noc je skúškou pre záchranárov, hasičov a zvieratá
Zdielať na

Silvestrovská noc je skúškou pre záchranárov, hasičov a zvieratá

SLOVENSKO / Oslavy konca starého a príchodu Nového roka sa už tradične spájajú s výbuchmi petárd, svetlíc či ohňostrojmi. Silvestrovská noc je skúškou pre záchranárov a hasičov, pretože ľudia často používajú aj podomácky vyrobenú pyrotechniku.

Pri kúpe zábavnej pyrotechniky si treba dávať pozor na to, čo kupujete. Pyrotechniku kupujte iba u certifikovaných predajcov a s návodom na použitie. Tam sa dočítate, ako presne sa daná pyrotechnika používa tak, aby vám ani nikomu okolo vás nespôsobila žiadne zranenia či dokonca požiar.

"Zároveň tam je aj napísané, čo urobiť v prípade, keď pyrotechnický výrobok zlyhá. Napríklad zapálili sme ho a nedošlo k žiadnemu efektu," uviedol odborník na pyrotechniku, Ján Appel.

Ak už sa na výrobku nenachádza knôt na zapálenie, druhýkrát už ho nezapaľujte. Znamená to, že dohorel dovnútra a môže byť pre nás nebezpečím. Ohňostroj či petardy by ste nemali hádzať z balkóna, pretože by mohol vzniknúť požiar bytu, alebo by mohol horiaci kúsok pyrotechniky skončiť susedovi na balkóne.

Problémy môže narobiť aj petarda, ktorá by skončila na aute pod ním. Radšej sa teda vyberte na voľné priestranstvo, ďaleko od panelákov, alebo rodinných domov.

"Aby sme za prvé nerušili ľudí búchaním a za druhé aby sme mali bezpečný odstup," povedal Appel.

 "Hazardovaním so životom je odpaľovanie pyrotechniky pod vplyvom alkoholu, alebo drog. V žiadnom prípade nepatrí do rúk deťom," zdôraznila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky, Alena Krčová.

Aj hasiči mávajú počas Silvestrovskej noci plné ruky práce. Neodborné narábanie s pyrotechnikou môže byť príčinou veľkých požiarov.

Zabúdať by sa nemalo ani na domácich miláčikov. Hlavne psíkovia znášajú veľké explózie veľmi zle. Používanie pyrotechniky spôsobuje pre zvieratá veľmi štipľavý zápach, ktorý ich ľahko vystraší. Často prichádzajú aj o zrak, alebo sluch.

"Zanedbateľné nie sú ani psychické ujmy, s ktorými môžu žiť už do konca života," priblížila Kristína Devínska z útulku Sloboda zvierat. Spoločenské zvieratá často v dôsledku strachu utekajú z domovov, v niektorých prípadoch sa nestihnú dostať ani do útulku.

"Častokrát sa stávajú obeťami dopravných nehôd. To sú asi také najčastejšie prípady, s ktorými sa stretávame," doplnila Kristína Devínska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy