Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prvých 20 000 seniorov dostane sľúbenú odmenu. Pošta im doručí 300 eurovú poukážku za očkovanie
Zdielať na

Prvých 20 000 seniorov dostane sľúbenú odmenu. Pošta im doručí 300 eurovú poukážku za očkovanie

SLOVENSKO / Ministerstvo financií dodalo Slovenskej pošte zoznam zhruba pol milióna ľudí, ktorí dostanú odmeny za očkovanie. Ide o zaočkovaných treťou dávkou nad 60 rokov. Tí by mali od štátu dostať po 300 eurách.

Pošta už tlačila poukážky na 300 eur. Dostanú ich všetci zaočkovaní ľudia nad 60 rokov, ktorí majú tri očkovania. Prvých 20 tisíc poukazov roznesú poštoví doručovatelia už nasledujúce dni.

Odmenu dostanú ľudia klasickou poštovou poukážkou. Vyzdvihnutie je do vlastných rúk a potrebujete k nemu mať občiansky preukaz. Problém by nemali mať ani tí, ktorí sú pripútaní na lôžko.

"To znamená, že majú splnomocnenú inú osobu, ktorá za nich môže preberať poštu určenú do vlastných rúk. Alebo ak takúto osobu nemajú, môžu požiadať poštu, ktorá im dodáva poštu, aby finančnú čiastku z poukazu doručil doručovateľ," priblížila Jana Lukáčová z Tlačového odboru Slovenskej pošty. 

Odmenu za očkovanie dostane zhruba 900- tisíc ľudí. A to v priebehu januára a februára. "Je vytvorený harmonogram a v ďalších týždňoch postupne budú pribúdať ďalšie poukazy," uviedla Jana Lukáčová.

V prešovskom vakcinačnom centre rastie záujem o očkovanie

Očkovali ľudí s vekom nad 60 rokov. Nie všetkým sa nápad s finančnou odmenou pozdával. Seniori uviedli, že sa nenechali očkovať pre peniaze. Myslia si, že by sa to zišlo skôr zdravotníkom. S nápadom ľudí odmeňovať a tým motivovať ďalších rizikových ľudí k očkovaniu prišiel minister financií Igor Matovič.

"Tie počty budem rátať na státisíce a nie na desiatky tisíc ľudí. Áno, riskujem. Keď to nepomôže, položím mandát, keď pomôže nech idú tí komentátori k sústruhu," vyhlásil Matovič.

Zatiaľ však žiadne zásadné nárasty záujemcov o očkovanie v tejto vekovej kategórii nie sú. Viac ako odmeny však zdá sa ľudí motivovalo očkovať sa čosi iné.

"Prvé a druhé dávky dávame poriedko. Najviac pre to spravila diskusia, že ide byť lockdown pre neočkovaných a že Rakúšania ho fakt zavádzajú. To nám prinieslo najviac prvoočkovancov. Keď sa ukázalo, že je to u nás len taký lockdowník , záujem poklesol," vyhlásil hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja, Tomáš Szalay.

Podľa ministra financií bude chodiť pomoc podľa veku. Ako prvé ju má dostať 104- ročná pani Vilma a Helena. Uviedol to na svojej sociálnej sieti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy