Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sviatky prežije na covidových oddeleniach viac ako 2 600 pacientov. Starajú sa o nich aj dobrovoľníci
Zdielať na

Sviatky prežije na covidových oddeleniach viac ako 2 600 pacientov. Starajú sa o nich aj dobrovoľníci

BOJNICE / Vianočné sviatky trávi na kovidových oddeleniach viac než 2 600 pacientov. Okrem zdravotníkov sa o nich starajú aj dobrovoľníci. Bojnická nemocnica napríklad začiatkom decembra zverejnila výzvu, v ktorej žiadala hlavne fyzicky silných mužov, aby pomáhali vyčerpanému personálu. Prihlásili sa aj dvaja futbalisti.

"Prvá emócia bola ťažká, som si na to ťažko zvykal," hovorí dobrovoľník Adrián Krausko. "Je to naozaj ťažký pohľad," tvrdí dobrovoľník Jozef Blaho. Dobrovoľníci sa na tomto oddelení starajú o najťažšie covidové stavy. Smrti tu hľadia do očí každý deň. "Sestry sú pod veľkým tlakom, smrť je tu častá," hovorí vrchná sestra z ARO Nemocnica Bojnice Milena Mjartanová. "Ten prvý exitus, to bolo také ťažké, že ten človek vzdal ten boj," hovorí Krausko. "Prvé dni boli ťažké, aj fyzicky aj psychicky," hovorí Blaho. 

Obaja sú aktívni futbalisti. Fyzickú kondíciu síce majú, ale na to, čo zažívajú na covidovom ARE sa podľa ich slov pripraviť nedá. "Je to ťažké vidieť tehotné ženy, smrť, ten človek sa mohol viac dožiť," hovorí Krausko. "Personál je vyčerpaný, idú na 120 percent," hovorí Blaho. "Je to psychická aj fyzická záťaž," tvrdí Mjartanová. "Máme pacientov 40-ročných aj 70-ročných, nikto kto je na umelej pľúcnej nie je zaočkovaný," hovorí lekár ARO Nemocnica Bojnice Ján Krbúšik. "Musíme ich polohovať, umývať, mastiť, sú pripojení na umelú ventiláciu, ide im infúzia do žíl," hovorí Krbúšik. 

Takýto kolobeh je tu 24 hodín denne. Personál robí čo môže, aby sa pacienti dostali z najhoršieho. Štatistiky sú však neúprosné. Viac ako 85 percent pacientov pripojených na umelú pľúcnu ventiláciu sa už domov nevráti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy