Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sporné odmeny pre zdravotníkov. Nedostanú ich ani všetci ľudia z covidových oddelení
Zdielať na

Sporné odmeny pre zdravotníkov. Nedostanú ich ani všetci ľudia z covidových oddelení

SLOVENSKO / Na sľubovanú odmenu určenú zdravotníkom v sume 350 eur môžu okrem vodičov sanitiek zabudnúť aj pomocní pracovníci v zdravotníctve. Bez nich by si pritom lekári a sestry chod oddelení nevedeli ani len predstaviť. Za často mizerné platy pracujú aj oni od začiatku pandémie v prvej línii.

Ženy sa starajú o covidových pacientov 24 hodín denne. Napriek tomu na odmeny nárok nemajú. "Kŕmime, prebaľujeme, prezliekame," opisuje situáciu Viera Borková, ktorá pracuje ako pomocný pracovník v zdravotníctve. 

"Tí ľudia robia stále, či je deň alebo noc, bez nich by nebolo covidové oddelenie," uviedla vedúca sestra Mária Gatialová. Napriek tomu odmenu, ktorú vláda schválila pre zdravotníckych pracovníkov nedostanú. Nemajú vzdelanie, a preto prídu o 350 eur. 

"Je to nespravodlivé, že nás vylúčili z tých odmien," povedala zdravotná pomocníčka Anna Šingliarová. "Tí čo to schválili si myslia, že tu nič nerobíme, len otvárame dvere," uviedla Borková. 

V bojnickej nemocnici nemá od štátu nárok na odmenu okolo 200 zamestnancov. Takmer všetci pritom pracujú v prvej línii. K odmenám pre zdravotníckych pracovníkov sa takmer nedostali tí, ktorí zažili nápor a prvú líniu pri pitvách. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou totiž nespĺňa štatút poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. "S patológmi som už hovoril, tam je to vyriešené," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

"Po dohode s ministerstvom zdravotníctva budú do odmeňovacej zahrnutí aj patológovia," uviedla hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Monika Hudecová. 

Tému odmien dnes okrem iného riešili zástupcovia záchranárov s predsedom parlamentu. Tak ako pomocný pracovníci v zdravotníctve na ne nemajú nárok ani vodiči sanitiek, či piloti záchranárskych vrtuľníkov.

"Trošku to spustilo lavínu, že tí dostali, tí nie, myslím, že na tých ľudí by sa nemalo zabúdať," uviedol prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský. 

"Pevne verím, že to minister nejako prehodnotí. Je to hanba," komentoval situáciu predseda parlamentu Boris Kollár. 

Najčítanejšie správy