Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Diskusia o povinnom očkovaní proti covidu bude horúca
Zdielať na

Diskusia o povinnom očkovaní proti covidu bude horúca

BRATISLAVA/SLOVENSKO / Na Úrade vlády sa v stredu, 8. decembra, hovorilo aj o povinnom očkovaní pre 60 a viac ročných. S návrhom prišiel a presadzuje ho premiér Eduard Heger. Už teraz je jasné, že v koalícii na tom nie je zhoda. Jedni tvrdia, že je to cez čiaru, iní zas, že len toto nás vyvedie z krízy. Vláda dnes zaviazala dve ministerstvá, aby priniesli spoločnú analýzu, či a ako to urobiť.

Minister zdravotníctva aj ministerka spravodlivosti teda na sviatky dostali domácu úlohu. 10. januára majú prísť s výsledkom. Právna analýza má rozlúsknuť, či možno povinné očkovanie nariadiť, ale aj možnosť finančnej spoluúčasti neočkovaných ľudí na liečbe, ak by vakcínu odmietli dobrovoľne a dostali by covid. Rovnako aj odškodnenie nežiadúcich účinkov pri povinnom očkovaní.

Mária Kolíková v tom má jasno. Z pohľadu ústavy v povinnom očkovaní nevidí žiadny problém. Dnes dokonca povedala, že už má v šuflíku pripravený konkrétny návrh zákona. "Už dnes štát núti ľudí, aby sa povinne očkovali v kategórii viacerých chorôb, myslím, že tí, čo máte deti, tak poznáte, čo to znamená," tvrdí ministerka spravodlivosti Kolíková. 

Nejednotnosť koalície v otázke povinného očkovania

Koalícia v názore na povinné očkovanie jednotná nie je. Dokonca ani strana SaS, ktorú ministerka reprezentuje. "Každý člen strany má dovolené deklarovať svoj osobný názor a môj je ten, že to považujem za nešťastné, ja som proti povinnému očkovaniu," hovorí minister hospodárstva Richard Sulík. 

"Budem podporovať povinné očkovanie, či už pre určité profesie, alebo vekovú kategóriu, na základe potom aj diskusie s pánom ministrom zdravotníctva," dodáva minister školstva Branislav Gröhling. Ten zatiaľ nechce špekulovať, na otázku či, koho, ako, odkedy povinne očkovať, či neočkovať, to povie až 10. januára.

"Dokedy mám predložiť predsedovi vlády právnu analýzu s prípadnými návrhmi či sa už týka plošné povinné očkovanie alebo očkovanie jednotlivých skupín. Takže v tejto chvíli sú všetky tieto úvahy bezpredmetné," vyhlásil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

"Ja nepodporujem povinné očkovanie v zariadeniach sociálnych služieb," hovorí minister práce Milan Krajniak, ktorého stranícky šéf už povedal, že je proti povinnému očkovaniu.

Téma bude zahŕňať aj diskusiu o sankciách 

Streda, 8. decembra,  teda odštartovala mesiac plný horúcich diskusií. Výsledok sa zrejme ako obyčajne dozvieme na poslednú chvíľu. "Vyjadrím sa vám rád po vláde a už určite budem mať aj odpovede na vaše otázky," vyjadril predseda vlády Eduard Heger. To sa ale nestalo. A tak zatiaľ jedni hovoria, že je to možné urobiť vyhláškou ministerstva zdravotníctva, ďalší, že to môže šmahom ruky nariadiť hlavný hygienik, no zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že to bude nariadené zákonom.

"No a potom oddelene sa rozprávajme o sankciách. Pretože tie môžu byť vysoké a môžu byť aj symbolické. To je tiež politické rozhodnutie," na záver dodáva Kolíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy