Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Aj ministerstvá kontrolujú režim OTP zamestnancov. Kontrole podliehajú aj samotní ministri
Zdielať na

Aj ministerstvá kontrolujú režim OTP zamestnancov. Kontrole podliehajú aj samotní ministri

SLOVENSKO / Najväčší slovenský výrobca automobilov bratislavský Volkswagen nabehol na režim OTP až dnes, s jednodňovým omeškaním. Nákup testov a vytvorenie časového harmonogramu testovania si podľa vedenia závodu vyžaduje čas, ktorý im štát nedal. Aj menší podnikatelia sa sťažujú, zaskočil ich nedostatok testov v lekárňach. Ako sa teda s náročnou úlohou zabezpečiť testovanie neočkovaných popasovali na ministerstvách? Oslovili sme všetky, ale nie všetky mali chuť odpovedať.

Pre zamestnancov zriadili osem testovacích miest priamo v areáli podniku. Jedno z odberových miest funguje nepretržite. "Spoločnosť Volkswagen Slovakia aktuálne funguje v OTP režime. Nasadenie OTP režimu v podniku bolo a je mimoriadne organizačne, personálne, ako aj finančne náročné, a to najmä z dôvodu nedostatku času na prípravu," povedala hovorkyňa Volkswagen Lucia Makayová. 

V režime OTP má povinnosť fungovať každý zamestnávateľ, vrátane tých ministerských. Na vstupnom vchode ministerstva zdravotníctva visí výrazný oznam. Kontrolujú každý deň, každého zamestnanca vrátane ministra.

"My musíme ísť príkladom, kontrolujú sa zamestnanci a tí čo nie sú očkovaní sa testujú v kongresovej sále. Včera sme mali tak za hodinu asi desať, väčšina zamestnancov je zaočkovaná," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Otázky, aké sme položili ministerstvu zdravotníctva sme položili aj ministerstvu hospodárstva, ale nepochodili sme. "Rezort hospodárstva postupuje podľa platných nariadení ÚVZ SR a manuálu, ktorý je k tejto problematike vydaný. Foto ani video nemáme k dispozícii," uviedol tlačový odbor ministerstva hospodárstva. 

"Pre tých, ktorí sa nepreukázali potvrdením o očkovaní alebo prekonaní ochorenia COVID-19, je dvakrát týždenne zabezpečené bezplatné samotestovanie. Okrem toho je v súvislosti s režimom OTP zabezpečená prostredníctvom Vojenskej polície tiež kontrola návštev. Vyhotovenie ilustračných záberov nebude možné," povedala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. 

O čosi ústretovejšie bolo ministerstvo financií, ktoré poskytlo aj obrazový materiál. "My si uvedomujeme že situácia je vážna, pre nezaočkovaných sme zabezpečili testovanie na pracovisku," uviedol riaditeľ Sekcie správy majetku MF SR Martin Štuk. 

Ministerstvo spravodlivosti zriadilo testovacie centrum v jednej zo zasadačiek. Neočkovaní zamestnanci sa testujú samotestami a o výsledku informujú svojho nadriadeného. "Asi do stovky sa zmestili tí, čo nie sú zaočkovaní," uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy