Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Na zaočkovanosti sa zatiaľ prijaté opatrenia nepodpísali. Záujem o prvú dávku je pomerne nízky
Zdielať na

Na zaočkovanosti sa zatiaľ prijaté opatrenia nepodpísali. Záujem o prvú dávku je pomerne nízky

SLOVENSKO / Na vyššej zaočkovanosti sa zatiaľ opatrenia prijaté vládou nepodpísali. Záujem o prvú dávku vakcíny je dosť nízky. Niektoré centrá ľudí motivujú vecnými cenami, inde len dobrým slovom. Sú aj také, kde k vakcíne dostanete chutnú čerstvú pečenú buchtu.

Stále sme na chvoste rebríčka 

Za november sa nechalo zaočkovať na Slovensku prvou dávkou takmer 125-tisíc ľudí, druhou 36-tisíc ľudí. Suverénne najviac vedú ľudia, ktorí si dali tretiu dávku, tých bolo zatiaľ 344-tisíc a stále pribúdajú. Najviac sa očkovalo tento mesiac v Bratislavskom kraji a Nitrianskom kraji, ale vyšší záujem bol aj v najzasiahnutejších krajoch. Naša plná zaočkovanosť je stále len 46 percentná.

V porovnaní s ostatnými krajinami, sa pohybujeme spodnej tretine najslabšie zaočkovaných krajín spolu so Srbskom, Kosovom, Čiernou horou, Bulharskom a Rumunskom. Oficiálne čísla ukazujú len mierny nárast, ministerstvo to ale vyvracia. 

Banská Bystrica bude očkovať len registrovaných 

Banskobystrický kraj mení stratégiu, od 6. decembra vakcinačné centrum zaočkuje iba vopred zaregistrovaných. Stúpa totiž záujem o tretiu dávku a chcú sa tak vyhnúť dlhým radom pred očkovacími centrami. Navýšili aj počty zdravotníkov o 130 aby zrýchlili očkovanie. Paradoxne ale nastal dramatický prepad záujmu o jednodávkovú vakcínu Janssen, počas posledného víkendu sa prišlo zaočkovať až o 75 percent menej ľudí ako víkend pred tým.

"Nevieme presne prečo to kleslo, možno lockdown bez výnimiek pre očkovaných, možno info že bude Janssen dve dávky," povedal podpredseda BBSK Ondrej Lunter. 

V Považskej Bystrici motivujú dresom aj bicyklom 

Pre ľudí, ktorí sa prídu zaočkovať do nemocnice, majú zdravotníci pripravenú tombolu s cenami, medzi ktorými sú aj vzácne originály. Určite nielen hokejového fanúšika poteší dres slovenského obrancu Andreja Meszároša s jeho podpisom, Je to dres, ktorý nosil tento rodák z Považskej Bystrice ešte v časoch, keď hrával v NHL za klub Philadelphia Flyers.

A po žrebovaní si môžu čerstvo zaočkovaní odniesť z tejto nemocnice aj nový horský bicykel.
"Minulý týždeň prebehlo žrebovanie o obraz Miloša Ráca, vyhral ho jeden mladý muž v PB," povedal riaditeľ NsP Považská bystrica Igor Steiner. 

V Snine dúfajú, že "koronu vyženú buchtami" 

V našom najvýchodnejšom meste sa rozhodli ľudí motivovať k očkovaniu aj takýmto sladkým prekvapením Aavybrali si na to symbolický dátum. Presne na Luciu, 13 decembra. "V ten deň v našom regióne sa vyháňajú rôzne neduhy, choroby a trápenia a pečú sa okrúhle koláče. Tak aj my si dovolíme prekvapiť všetkým takýmito našimi „sninskými krepľami“. Tak dúfame, že aj tú koronu vyženieme," povedala spoluorganizátorka očkovanie Jana Karľová. 

Počty očkovaných klesli v Prešovskom kraji v porovnaní s minulým týždňom o 28 %. V Humennom cez víkendy očkujú vo veľkokapacitnom očkovacom centre. V Snine okrem vakcinácie v nemocnici plánujú aj očkovanie v športovej hale. Zaočkovať chcú najmä ľudí so zdravotným znevýhodnením, no privítajú každého záujemcu. "Každý, komu na tom záleží tu má dvere otvorené. Budeme tu aj my, budeme pomáhať každému, kto by nevedel niečo vypísať alebo sa dostať dovnútra," dodala Karľová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy