Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V prvý decembrový deň sa na Slovensku citeľne oteplí, na severe bude snežiť
Zdielať na

V prvý decembrový deň sa na Slovensku citeľne oteplí, na severe bude snežiť

Archívne video Archívna reportáž

Archívne video

BRATISLAVA / Na prelome mesiacov november a december bude Slovensko zahaľovať biela prikrývka. Na západe Slovenska bude sneh s dažďom a v stredu sa citeľne oteplí.

Posledný novembrový deň je zamračený a na mnohých miestach západnej polovice Slovenska sa objavujú zrážky. Zväčša ide o sneh, ale v nížinách, do asi 300 m je to aj dážď so snehom alebo dážď. Ovplyvňuje nás teplé frontálne rozhranie a za ním sa k nám bude dostávať teplý vzduch, no jeho účinok na naše počasie pocítime až zajtra, v prvý decembrový deň.

Noc bude prevažne zamračená. Bude snežiť, v nížinách sa objaví aj dážď so snehom, alebo dážď. Teplota sa bude udržiavať od 3 do -3°C. Fúkať bude vietor od západu do 30, v nárazoch miestami okolo 55-60 km/h. Pri snežení a vetra sa budú tvoriť snehové jazyky alebo aj záveje. 

Prvý decembrový deň bude bez slnečných lúčov

Deň bude oblačný až zamračený, na mnohých miestach so zrážkami. Hranica sneženia sa z ranných asi 400 m zdvihne na asi 900 m. Citeľne sa oteplí. Denná maximálna teplota bude od 4 do 8°C, len na severe a Spiši môže byť lokálne okolo 2°C. Naďalej veterno. 
Pre meteorológov už 1. decembra začína zima. Tento rok začne parádne - so snehom. Síce s teplotou do 8°C, ale v ďalších dňoch sa k nám dostane chladný vzduch a hranica sneženia opäť bude klesať nižšie. Denná teplota sa bude udržiavať okolo 0°C, v noci bude chladnejšie pri vyjasnení, snehovej pokrývke a utíšení vetra. Všetko toto bude splnené napr. v sobotu ráno. To by mohla teplota v horských dolinách a kotlinách poklesnúť na -12 až -17°C. Aspoň tak nám to predpovedné modely naznačujú. Počkáme si, ako to nakoniec matka príroda vymyslí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy