Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Otvorené školy: Kritizujú to odborníci, učitelia aj študenti. Minister ale neustúpi
Zdielať na

Otvorené školy: Kritizujú to odborníci, učitelia aj študenti. Minister ale neustúpi

SLOVENSKO / Konzílium odborníkov odporúčalo vláde nariadiť dlhší lockdown a tvrdšie podmienky, v porovnaní s tými, ktoré napokon boli prijaté. Okrem iného hovorili o nutnosti zatvoriť školy, aby deti nepriniesli vírus domov. Väčšina škôl na Slovensku však zatiaľ funguje, ako keby lockdown nebol. Rozhorčení učitelia a spolu s nimi aj viacerí žiaci a rodičia tvrdia, že je to obrovská chyba. Minister Gröhling ale neustúpi. Stále je presvedčený o tom, že školy nie sú nebezpečné.

Konzílium odborníkov odporúčalo vláde, aby natvrdo zatvorila aj školy. Napokon to ale dopadlo tak, že minister hospodárstva sa na sociálnej sieti chválil tým, ako spolu s ministrom školstva vybojovali otvorené školy.

"Sme si uplatnili právo veta... Školy sa budú zatvárať ako posledné, trváme na tom, aby boli otvorené," povedal Richard Sulík. Minister školstva sa odvoláva na vlastné čísla. "My sme tí, ktorí zbierajú čísla," uviedol minister školstva Branislav Gröhling. 

"Medzi 9-15 tvoria 25 percent infikovaných," povedal riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz MZ SR Matej Mišík. Minister Grohling pripomína, že regionálne úrady môžu kedykoľvek zakročiť.

"Možnosť prerušiť výučbu má RÚVZ, ktorý to aj robí," povedal Gröhling. Alebo to urobí samospráva, tak ako v metropole východu. Poslať deti do školy a mať tak možnosť pracovať podaktorí rodičia vítajú.

"Či sa zavrú školy alebo nie - možno by pomohlo, keby sa na nejaký týždeň-dva zavreli, ale my máme prváčikov, tak sa tešíme, kým sú otvorené," povedala jedna z mamičiek.

Lockdown bez zatvorenia škôl však považujú za chybu aj učitelia a samotní študenti. "Nesúhlasíme s nerešpektovaním vedeckých autorít v konzíliu odborníkov, ktorí navrhovali prerušiť prezenčné vyučovanie," vyjadrila sa Slovenská komora učiteľov. 

"Nebol vypočutý hlas našich špičkových vedcov," povedal Kristián Krivda, Aliancia stredoškolákov Slovenska. 

"Navrhované krátke obdobie dištančnej výučby by nemalo až taký katastrofálny vplyv na vedomosti žiakov," uviedla Slovenská komora učiteľov. Komora učiteľov hovorí o tom, že hlavne zastupovanie pozitívnych kolegov sa stáva neúnosným. 

"Napriek našim viacerým výzvam vláda doteraz nezabezpečila distribúciu antigénových samotestov, respirátorov a ďalších ochranných pomôcok (OOPP) pre zamestnancov a zamestnankyne materských, základných a stredných škôl, školských klubov a ďalších zariadení," vyjadrila sa Slovenská komora učiteľov. Odborníci z konzília vyzývajú aspoň k tomu, aby rodičia, ktorí majú tú možnosť, neposielali deti do materských škôlok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy