Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Miloš Zeman opustil nemocnicu. Lekári mu to, ale neodporúčali
Zdielať na

Miloš Zeman opustil nemocnicu. Lekári mu to, ale neodporúčali

Archívna reportáž

PRAHA / Prezident Miloš Zeman dnes dopoludnia opustil Ústrednú vojenskú nemocnicu (ÚVN). V nemocnici strávil 46 nocí. Prezident zamieril v sanitnom vozidle do Lán, kde v piatok vymenuje za nového predsedu vlády Petra Fialu (ODS).

Zeman bude v pracovných povinnostiach pokračovať už v piatok 

"Pánovi prezidentovi sa počas hospitalizácie zlepšilo zdravie až tak, že bol ku konci svojho pobytu na obyčajnej izbe. Po dôkladnej diskusii s jeho ošetrujúcim lekárom, tak mohol byť prepustený do domácej liečby. Toto rozhodnutie bolo podmienené aj pracovnými povinnosťami pána prezidenta," povedal kancelár Pražského hradu . 

"O pána prezidenta sa bude starať spomínaná spoločnosť, a tiež všeobecné sestry a jeho lekár Zavoral. Zároveň je zariadený aj kontakt s rôznymi inštitúciami ako je aj kancelária prezidenta. Zámok Lány je jedným zo sídiel prezidenta a je náležite vybavený po všetkých stránkach. Zajtra Miloš Zeman menuje Petra Fialu predsedom vlády. V pondelok sa prezident pomocou videokonferencie zúčastní stretnutia prezidentov Vyšehradskej štvorky, ktorá sa koná v Budapešti. Pán prezident sa bude snažiť správať zodpovedne voči obyvateľom krajiny, zároveň sa bude podieľať na tvorbe novej vlády," dodal Vratislav Mynář. 

Zeman prechádza do domácej liečby 

Vojenská nemocnica v tlačovej správe uviedla, že aj naďalej odporúča prezidentovi starostlivosť v špecializovanom zdravotníckom zariadení. Vzhľadom na významné zlepšenie jeho zdravotného stavu jeho rozhodnutie ukončiť hospitalizáciu a venovať sa ústavným povinnostiam rešpektuje.

Nemocnica dodala, že sa Zeman rozhodol využiť zdravotnícke služby v domácom prostredí. Zodpovednosť o starostlivosť oň prevzala spoločnosť Senior Home Group. ÚVN jej odovzdala potrebnú zdravotnú dokumentáciu a ošetrovateľský plán.

Prezident z nemocnice odišiel zhruba o 10.00 h. Z areálu ho odviezla sanitka, ktorá ho do nemocnice dopravila. Tú sprevádzali vozidlá ochrannej služby. Pri prepustení bola prezidentova žena Ivana, dcéra Katarína a kancelár Vratislav Mynár. Do Lán dorazil pred 10.30 h.

Nemocnica v tlačovej správe uviedla, že Zemana aj jeho okolie opakovane informovala o zdravotnom stave. "ÚVN naďalej odporúča ako najvhodnejšiu starostlivosť poskytovanú v špecializovanom zdravotníckom zariadení pod vedením odborného lekárskeho tímu, avšak vzhľadom na významné zlepšenie zdravotného stavu pána prezidenta plne rešpektuje jeho rozhodnutie uprednostniť napĺňanie svojich ústavných povinností mimo zdravotníckeho zariadenia a ukončiť hospitalizáciu v ÚVN," uviedla hovorkyňa nemocnice Jitka Zinke. Zeman sa podľa nej rozhodol využiť služby zdravotnej starostlivosti v domácom prostredí.

Plnú zodpovednosť za to prevzala spoločnosť Senior Home Group zo skupiny Penta Hospitals CZ. ÚVN jej podľa Zinke odovzdala všetku potrebnú zdravotnú dokumentáciu a ošetrovateľský plán. "ÚVN je pripravená v prípade potreby poskytovať prezidentovi republiky Milošovi Zemanovi zázemie špecializovaného zdravotníckeho zariadenia a naďalej bude zabezpečovať pravidelné ambulantné lekárske kontroly," dodala Zinke.

Zeman bol v nemocnici už mesiac a pol 

Zeman bol do ÚVN prevezený 10. októbra s ťažkosťami spôsobenými nešpecifikovaným ochorením. Podľa člena prezidentovho lekárskeho konzília chirurga Pavla Pafka má chronické ochorenie pečene. Naznačil, že je to cirhóza. Pôvodne bol prezident hospitalizovaný na oddelení intenzívnej starostlivosti, neskôr bol premiestnený na rehabilitačné oddelenie. Teraz sa zotavuje na lôžku dlhodobej starostlivosti.

Zeman svoj odchod z nemocnice avizoval pred týždňom. Šéf jeho lekárskeho konzília Tomáš Zima by uvítal, keby prezident ešte zostal v starostlivosti ÚVN, aby nabral sily. Rozhodnutie ale podľa neho je na Zemanovi. ÚVN by sa k otázkam spojeným so Zemanovou hospitalizáciou mala dnes vyjadriť v tlačovej správe. Brífing na popoludnie pripravuje Pražský hrad, pred médiami vystúpi riaditeľ prezidentovej kancelárie Vratislav Mynár. Podrobnosti k téme Hrad neoznámil. Verejnosť by sa mohla dozvedieť, ako bude prezidentská kancelária postupovať pri Zemanovej rekonvalescencii alebo aké budú ďalšie Zemanove kroky. Už skôr avizoval, že v piatok v Lánoch menuje Petra Fialu za predsedu vlády.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy