Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Opatrenia sa sprísňujú: Zmenou sú aj kontroly v obchodných domoch
Zdielať na

Opatrenia sa sprísňujú: Zmenou sú aj kontroly v obchodných domoch

SLOVENSKO / V pondelok, 22. novembra, vstúpil do platnosti Covid automat, podľa ktorého sa sprísňujú opatrenia pre nezaočkovaných v červenej, bordovej a čiernej farbe. Zamestnávatelia tiež môžu zisťovať či sú ich zamestnanci zaočkovaní, prekonali ochorenie alebo majú negatívny test, ale nemôžu im zatiaľ zamedziť vstup na pracovisko. To sa ešte upraví vyhláškou. Obchodné domy, hromadné podujatia, ubytovacie služby či kúpaliská sú oddnes prístupné len pre režim OP, teda očkovaní a prekonaní. Naše štáby zisťovali ako sa nové opatrenia uplatňujú v praxi.

Od dnešného dňa, 22. novembra, prevádzky na Slovensku fungujú v troch režimoch:
1. OP
2. OTP - kde antigénový test nemôže byť starší ako 48 hodín a PCR test nemôže byť starší ako 72 hodín
3. Základ - bez ohľadu na očkovanie či test

Čo sa zmenilo zo včera na dnes je kontrola v obchodných domoch, kde uplatňujú režim OP. V bratislavských veľkých nákupných centrách sa kontrole nikto nevyhol. "My musíme strážiť 22 vchodov a verte, že to nie je jednoduché, kontrolujeme každého kto vojde a tiež sme o to požiadali obchodných nájomníkov," vysvetlila marketingová manažérka OC Eurovea Oľga Hamerová.

Bez kontroly, ale len pri vchode, funguje rovnako veľké nákupné centrum Nivy. Má to ale vysvetlenie. "Budova Nivy centra v sebe spája viacero funkcii, predovšetkým je však autobusovou stanicou a slúži verejnému záujmu. Preto ostáva prístupné všetkým aby mohlo naplniť dopravnú funkciu. Obchodné prevádzky fungujú v režime OP a sú zodpovedné za kontrolu vstupu. Toto obmedzenie sa netýka esenciálnych obchodov a služieb," vyjadrila sa Beáta Móriová, PR manažérka Nivy centrum. V červených a bordových okresoch si môžete sadnúť do reštaurácie, ale vypýtajú si od vás covid pass. "My s tým problém nemáme, nech sa dajú zaočkovať všetci," vyjadrili sa návštevníci reštaurácie.

​V prípade, že prevádzka reštaurácie by zvolila režim OTP, musela by prejsť na okienkový predaj. Aj pre múzeá, galérie, kiná, plavárne či fitness je výhodnejší systém len OP, nakoľko pri režime OTP sú kapacitné limity. Pýtali sme sa aj zamestnávateľov či v prvý deň platnosti vyhlášky už zisťovali, ktorý z ich zamestnancov je očkovaný, ochorenie prekonal, alebo sa testuje. Aj na mestskom úrade vo Vrábľoch mohli už od dnes od zamestnancov pýtať covid passy alebo potvrdenie o negatívnom teste. Zatiaľ sa to rozhodli nevyužiť. "Neprijali sme zatiaľ žiadne opatrenie počkáme si na vykonávacie vyhlášky, ktoré nám presne stanovia ako je potrebné postupovať," vyjadril sa primátor Vrábeľ Tibor Tóth. Spolu majú 85 zamestnancov. Ak príde do platnosti vyhláška, tak nezaočkovaných či neprekonaných, priamo na úrade zatiaľ testovať neplánujú. Väčšina zamestnancov mestského úradu sú očkovaných a to testovanie sa bude týkať pravdepodobne len malého počtu ľudí.

Školy sa zatiaľ riadia aktuálnym školským semaforom. Povinnosť vyžadovať od zamestnancov potvrdenie teda zatiaľ riaditelia nemajú. Niektorí si už ale teraz robia prieskum. "Neoficiálne štatistiky uvádzajú, že v základných školách v meste Humenné, je zaočkovaných asi 80% pedagogických zamestnancov," vyjadril sa tlačový referát mesta Humenné Marián Škuba. Aj v Humennom sa pripravujú na zverejnenie avizovanej vyhlášky. "Ak nastane situácia, že zamestnanci budú musieť absolvovať testovanie, tak všetky náklady bude musieť znášať mesto Humenné," dodal Marián Škuba. O spôsobe, ako takéto testovanie zamestnávateľom kompenzovať, ešte Ministerstvo zdravotníctva rokuje s rezortmi práce a hospodárstva. Do úvahy pripadá možnosť finančnej kompenzácie alebo poskytnutie testov zamestnávateľom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy