Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koronavírus mení platovú mapu Slovenska: Prvýkrát došlo k zvyšovaniu v gastro sektore
Zdielať na

Koronavírus mení platovú mapu Slovenska: Prvýkrát došlo k zvyšovaniu v gastro sektore

SLOVENSKO / Ľuďom sa až v 300 pozíciách zvýšili platy. Platy rastú súvisle po prvýkrát vo vyše desiatich odvetviach, doteraz tak bolo iba vo sfére informačných technológií. Medzi týmito profesiami sú aj zamestnania v oblasti cestovného ruchu, gastra a hotelierstva. Tam sa prvýkrát vyšplhali nad magickú hranicu tisíc eur. Je to pritom odvetvie, ktoré je pandémiou najviac skúšané.

Gastro a cestovný ruch je od pandémie ako na hojdačke. Takto to vyzerá momentálne, najmä v čiernych okresoch. Podľa predstaviteľov gastra neprežije až 52% prevádzok, pokiaľ nebude vládna pomoc výraznejšia, alebo sa nezníži DPH v tejto oblasti. "Z tohto pohľadu je to naozaj katastrofálna situácia, vzhľadom na to, že 80% prevádzok sa muselo zadlžiť," vyjadril sa riaditeľ slovenského združenia výrobcov piva a sladu Vladimír Machalík.

Keď sa však opatrenia uvoľnia, ľudia okamžite začnú chodiť von, do reštaurácií, barov, či na dovolenky. Tento efekt spôsobil nebývalý nárast platov aj v tejto oblasti po jarnom uvoľnení. "Vôbec prvýkrát sa stalo, že by sa nám priemerný plat v tomto sektore dostal nad hranicu 1000 eur," vysvetlila hovorkyňa Profesia.sk Nikola Richterová.

Zamestnanci v tomto sektore si mohli prilepšiť aj vďaka tomu, že ich šéfovia skúšali namotať na doplatenie prepitného, ktoré tvorilo predtým veľkú časť ich zárobku. Pozbierať roztrúsených ľudí kade-tade nebolo jednoduché a podnikatelia v gastre čelia tomuto problému opäť. "Rozpustiť nejaký mančaft teraz a potom ho opäť dávať dokopy, to je fakt katastrofa," reagoval chatár Tomáš Petrík. 

Aj napriek stúpajúcim platom v tomto sektore, bude stále ťažšie nájsť ľudí

"Každý deň cítime istú dávku neistoty, keďže prichádza zima a očakávame rovnaké podmienky ako minulý rok," vysvetlila čašníčka Alena. Niekde úplne inde a stálicou rastúcich platov sú informačné technológie. Tam mzdy rastú kontinuálne už niekoľko rokov. "Dnes už ale vidíme 12 takýchto sektorov, kde stále postupne rastie mzda" vysvetlila Nikola Richterová.

Priemerný plat v ponukách práce, ktoré uverejnili firmy v treťom kvartáli 2021, predstavoval tak 1 223 eur. Ide o zmenu oproti minulému roku, keď v tomto období väčšina spoločností znižovala ponúkané mzdy. Sú však aj oblasti, v ktorých medzikvartálne mzdy klesali. Napríklad hosteskám, kvôli malému množstvu eventov, ale aj zamestnancom v ťažko skúšaných odvetviach. "Po pracovníkoch ako zdravotnícky asistent a asistentka je vysoký dopyt," dodala Nikola Richterová. Koronavírus tak pomerne dynamicky mení aj platovú mapu Slovenska a len ťažko predpovedať, ako to celé skončí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy