Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Odborníci neodporúčajú zjemnenie pravidiel pre očkovaných v čiernych okresoch
Zdielať na

Odborníci neodporúčajú zjemnenie pravidiel pre očkovaných v čiernych okresoch

BRATISLAVA / Nárast počtu infikovaných koronavírusom stále pokračuje. Za stredu to bolo viac ako 3 600 ľudí. Stúpol aj počet pacientov v nemocniciach - je ich už 1052 a pribudlo ďalších 11 obetí Covidu. Konzílium odborníkov vo štvrtok v súvislosti s Dušičkami vydalo odporúčanie necestovať do vysoko rizikových okresov a vyhýbať sa rodinným návštevám, reštauráciám aj obchodným centrám.

​Protipandemické opatrenia sa na sviatky sprísňovať nebudú. Jednotlivé okresy Slovenska sa budú naďalej riadiť podľa aktuálneho nastavenia Covid automatu. Informovala o tom hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre primárnu pediatriu Elena Prokopová v rámci tlačovej besedy po rokovaní konzília odborníkov. Konzílium prosí ľudí, aby cestovanie na sviatok Všetkých svätých dobre zvážili, a to najmä v bordových a čiernych okresoch.

Päť rád správania sa počas nadchádzajúcich sviatkov

Konzílium odborníkov si v rámci nadchádzajúcich sviatkov Všetkých svätých pripravilo pre obyvateľov Slovenska päť rád, ktorými by sa mali v záujme ochrany pred nakazením sa koronavírusovou infekciou mali riadiť.

  • Prvá rada znie, aby si ľudia počas predĺženého víkendu našli čas na pobyt v prírode a zostávali iba v kruhu najbližšej rodiny.
  • Odborníci ďalej odporúčajú cestovať do čierneho a bordového okresu len v nevyhnutných prípadoch.
  • V prípade, že niekto cestovať musí, mal by preferovať individuálnu dopravu a dodržiavať základné preventívne opatrenia R-O-R. Konkrétne sa tým myslí nosenie rúška alebo respirátora, zachovanie odstupu od ľudí mimo blízkych a dodržiavať hygienu rúk.
  • Konzílium ďalej radí, aby sa stretnutia so širšou rodinou či priateľmi odložili na obdobie s priaznivejšou epidemiologickou situáciou. Zvlášť rizikové sú stretnutia s osobami, ktorým hrozí ťažký priebeh ochorenia COVID-19, a to najmä ak nie sú zaočkované. Myslia sa tým starší ľudia, ľudia s chronickými ochoreniami a ľudia s oslabenou imunitou.
  • Piata a posledná rada sa týka miest s vysokou koncentráciou ľudí, ktorým by sme sa mali vyhýbať. Ide najmä o nákupné centrá, prostriedky hromadnej dopravy, hromadné podujatia a stretnutia vrátane návštevy hrobov počas soboty a nedele, kde sa z dôvodu očakávaného náporu zvyšuje riziko nakazenia.

Nákaza sa šíri najmä medzi stredoškolákmi

Koronavírus sa v súčasnosti šíri najmä medzi mladšími ľuďmi, konkrétne stredoškolákmi, ktorí ďalej šíria nákazu v domácnostiach. Uviedol to na tlačovej besede po rokovaní konzília odborníkov riaditeľ Inštitútu zdravotnej analýz Ministerstva zdravotníctva SR Matej Mišík.

Mišík médiá informoval aj o tom, že za september bolo hospitalizovaných približne 1 200 pacientov, ktorí priemerne strávili v nemocnici osem dní. Umelú pľúcnu ventiláciu si v septembri vyžadovalo 167 pacientov, títo ľudia v priemere strávili v nemocnici 13,5 dňa. Zdôraznil tiež, že je badať výrazný benefit v rámci očkovania. „Vo vekovej skupine 70 rokov je vidno, že efekt očkovania je až desaťnásobný," uviedol Mišík. To znamená, že očkovanie desaťnásobne znižuje riziko, že pacient bude potrebovať umelú pľúcnu ventiláciu.

Členovia domácnosti s pozitívne testovaným musia ostať v karanténe 15 dní

Prokopová zároveň zopakovala pravidlá dodržiavania desaťdňovej karantény v prípade nakazenia sa niektorého člena domácnosti, napríklad dieťaťa. „Domácnosť je s ním v karanténe, a to päť plus 10 dní z toho dôvodu, že takéto dieťa v domácnosti môže spolubývajúcich nakaziť počas piatich dní. Čiže týchto ľudí nemôžeme testovať hneď na druhý deň,” vysvetlila Prokopová.

Dodala tiež, že zaočkovaní členovia domácnosti, v ktorej je niekto nakazený, majú výnimku z karantény. Mali by však dodržiavať zvýšené protiepidemické opatrenia. Takisto majú možnosť sa dať na piaty deň od posledného kontaktu z nakazeným otestovať, pričom test je dôležitý najmä vtedy, ak na sebe spozorujú nejaké klinické príznaky ochorenia.

Registrácia na očkovanie treťou dávkou pre osoby nad 55 rokov a ďalšie skupiny

Od pondelka 25. októbra sa spúšťa možnosť registrácie na očkovanie treťou dávkou pre osoby nad 55 rokov, pre osoby od 18 rokov s pridruženými ochoreniami a pre osoby so zvýšeným rizikom nákazy. Informovala o tom primárka Kliniky infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava Alena Koščálová.

Vyzvala tiež ľudí, aby využili registračný systém a zjednodušili tak prácu vakcinačným centrám. „Keď sa zaočkuje približne 80 percent záujemcov z tejto skupiny, otvorí sa očkovanie treťou dávkou aj pre záujemcov zo všeobecnej populácie,” povedala Koščálová.

Očkovanie treťou dávkou aj pre plne zaočkovaných

Ministerstvo zdravotníctva SR umožní očkovanie treťou dávkou aj tým ľuďom, ktorí sú plne zaočkovaní, a zároveň prekonali ochorenie COVID-19. Dôvodom je vysoký záujem tejto skupiny ľudí o dodatočnú tretiu dávku. Odborníci zvážili, že v prípade asymptomatického priebehu ochorenia a v prípade, že bolo ochorenie prekonané pred viac ako 12 mesiacmi, má tretia dávka pre týchto ľudí zmysel.

Koščálová tiež uviedla, že na očkovanie treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 bolo prihlásených 23-tisíc ľudí. Za dva týždne si tretiu dávku vakcíny nechalo vpichnúť viac ako 6 400 ľudí. Momentálne sa očkuje najmä v skupinách "imunokompromitovaných" osôb, ktorí dostávajú takzvanú dodatočnú dávku. Začali sa už očkovať aj zdravotníci a klienti zariadení sociálnych služieb, ktorí dostávajú vakcínu po viac ako šiestich mesiacoch od podania druhej dávky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy