Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Gastro sektor volá o pomoc: Tržby prudko klesajú, žiadajú o zníženie DPH
Zdielať na

Gastro sektor volá o pomoc: Tržby prudko klesajú, žiadajú o zníženie DPH

BRATISLAVA / Za osem mesiacov mi štát v rámci pomoci poslal 30-tisíc. Na odvodoch a DPH som ja za štyri mesiace poslal štátu 70-tisíc. To sú slová nešťastného zamestnávateľa v gastro sektore. Prezident Aliancie slovenskej gastronómie v stredu znovu žiadal ministerstvo financií o dočasné zníženie DPH na desať percent od januára. Červených, bordových a čiernych okresov pribúda, a tržby prudko klesajú.

"Zníženie DPH na 10 percent je pre nás jedinou a účinnou pomocou," skonštatoval Viliam Pavlovský, prezident Aliancie slovenskej gastronómie. Od ministra financií dostali prísľub, že v pripravovanej daňovo-odvodovej reforme sa zohľadní ich stav. Tvrdia však, že čakať nemôžu. "Prosíme, aby sa DPH znížila už od januára. Veď nám to sľúbili viacerí poslanci, že sú za, ale my to potrebujeme už v januári," povedal Pavlovský.

"Zníženie DPH pre gastro sektor nie je jediným, ani najvhodnejším riešením. Z dlhodobého hľadiska očakávame zlepšenie daňovo-odvodového zaťaženia od reformy, ktorú Ministerstvo financií SR predstaví v najbližších dňoch," uviedla hovorkyňa Ministerstva financií SR Michaela Lovásová. Čím viac sa Slovensko podľa Covid automatu začierňuje, tým sú tržby v gastro sektore menšie. "Naše tržby sú dlhodobo okolo 50 percent a náklady oveľa vyššie. My sa dostávame do platobnej neschopnosť. Hrozí nám ukončenie podnikania," upozorňuje Pavlovský.

Vláda v stredu schválila ďalšie posunutie splatnosti odvodov pre živnostníkov a zamestnávateľov, ktorí vykazujú pokles príjmov o 40 percent a viac. "Tí, ktorí by mali problém so zaplatením odvodov, tak im umožníme odložiť to a potom splácať na splátky až do konca roka 2024," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy