Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Bojnická nemocnica zrušila plánované operácie. Zdravotníkov potrebujú v covidovom pavilóne
Zdielať na

Bojnická nemocnica zrušila plánované operácie. Zdravotníkov potrebujú v covidovom pavilóne

BOJNICE / Bojnická nemocnica zrušila všetky plánované operácie. Zabezpečuje iba akútne zákroky. Dôvodom je to, že personál potrebujú v covidovom pavilóne, kde je situácia zo dňa na deň horšia. Momentálne tam leží 16 vážne chorých ľudí. Z nich je iba jeden plne očkovaný.

Takto to bežne vyzerá na operačných sálach v bojnickej nemocnici. "Dokážeme zoperovať 200 až 250 pacientov mesačne," uviedla vedúca sestra operačných sál Ľubica Urbancová. Od pondelka to ale neplatí. Zrušili tu všetky plánované operácie. Zabezpečujú iba akútnu starostlivosť. Lekári pritom nestihli zoperovať ani tých pacientov, ktorým výkony odložili kvôli druhej vlne pandémie.

Po zrušení plánovaných operácií tu týždenne zoperujú o 40 pacientov menej. "Stúpajú nám covidoví pacienti, potrebovali sme reprofilizovať personál, aby sme sa vedeli postarať o pacientov," vyjadril sa Milan Henčel, primár urgentného príjmu, Nemocnica Bojnice. "Nás neteší, že nemôžeme operovať, ale priniesla to táto doba," zhodnotila Urbancová. "Na covidové pracoviská sme museli presunúť personál v desiatkach," povedala Katarína Svobodová, námestníčka pre ošetrovateľstvo, Nemocnica Bojnice.

Toto sú zdravotníci, ktorí ešte pred pár dňami operovali. Teraz sa starajú o ľudí na covid oddelení. "Situácia sa komplikuje aj tým, že ľudia nie sú zaočkovaní," skonštatovala Svobodová. "Momentálne máme 16 pacientov a iba jeden je plne očkovaný," povedal Henčel. V posledných týždňoch tu hospitalizovali 37 pacientov. Z nich boli očkovaní iba piati. Epidemiologická situácia v regióne sa neustále zhoršuje, a tak nie je jasné, kedy sa lekári a sestry opäť vrátia na operačné sály. "Nás neteší, že nemôžeme operovať, ale priniesla to táto doba," dodala Urbancová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy