Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obvinili Petra Kažimíra: Podľa informácií TV JOJ to môže súvisieť s daňovými kontrolami
Zdielať na

Obvinili Petra Kažimíra: Podľa informácií TV JOJ to môže súvisieť s daňovými kontrolami

BRATISLAVA – Národná kriminálna agentúra obvinila guvernéra Národnej banky Slovenska a exministra financií Petra Kažimíra z podplácania. Obvinenie má súvisieť s úplatkom pre vtedajšieho šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho.

Ako prvý o tom informoval portál aktuality.sk.

Peter Kažimír mal v korupčnom prípade zohrať úlohu kuriéra a priniesť vtedajšiemu šéfovi Finančnej správy Františkovi Imreczemu úplatok vo výške zhruba 50-tisíc eur. Vypovedá o tom práve spomínaný František Imrecze, ktorý je obvinený vo viacerých kauzách a spolupracuje s políciou.

Guvernér NBS sa necíti byť vinný zo žiadneho trestného činu. „Skutkový stav v uznesení je nepravdivý a v samotnom odôvodnení chýbajú potvrdzujúce dôkazy. Nemám žiadne informácie a nie som si ani vedomý porušenia zákona, zároveň som nikdy nemal ani žiadny záujem vplývať na akékoľvek konania,“ uviedol Kažimír. "Je obvinený z prečinu podplácania, uznesenie mu bolo doručené včera, necíti sa byť vinný a v príslušnej lehote podá proti uzneseniu sťažnosť. My sa budeme brániť výlučne prostriedkami, ktoré máme dané zákonom a budeme sa snažiť dodržiavať zákon tak, ako to bolo aj doteraz," vyjadril sa Kažimírov advokát Ondrej Mularčík.

Podľa informácií TV JOJ má prípad údajne súvisieť s financiami, ktoré dostal Imrecze priamo od Kažimíra v jeho ministerskej kancelárii. Podľa zdroja TV JOJ to mala byť odmena za to, že exprezident Finančnej správy na žiadosť Kažimíra údajne urýchlil pred rokmi daňové kontroly vo firmách, na ktorým ministrovi záležalo. Malo ísť o pomoc, za ktorú následne Kažimír mal dať “ďakovné” šéfovi Finančnej správy. Keďže Imrecze vypovedá orgánom vyšetrovania o viacerých skutočnostiach, ktoré zažil vo funkcii a sú predmetom vyšetrovania rozsiahlej korupcie, nie je vylúčené, že úplatok môže súvisieť aj s iným skutkom ako spomínané urýchlenie daňových kontrol vo firmách, na ktorých mal mať minister osobný záujem.

Nie je vylúčené, že s Kažimírom bude obvinený aj samotný Imrecze, jeho advokát ale takú informáciu zatiaľ nemá. "Klientovi zatiaľ nebolo doručené vznesenie obvinenia, preto sa nemôžeme relevantne vyjadriť k jeho obsahu. V prípade, ak bude klient v procesnom postavení obvineného, samozrejme zaujme k tomu patričné stanovisko pred orgánmi činnými v trestnom konaní a bude vo veci riadne vypovedať," uviedol advokát Miroslav Ivanovič.

Guvernéra NBS podľa zákona vymenúva a odvoláva prezident Slovenskej republiky na návrh vlády schválený NR SR. Peter Kažimír sa ujal funkcie guvernéra v roku 2019.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy