Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ministerstvo zdravotníctva umožňuje podávanie rôznych vakcín, ich kombináciu ale neodporúča každému
Zdielať na

Ministerstvo zdravotníctva umožňuje podávanie rôznych vakcín, ich kombináciu ale neodporúča každému

SLOVENSKO / Kombinácia vakcín dostala na Slovensku zelenú. Minister zdravotníctva si dal vypracovať odbornú analýzu a v troch špecifických prípadoch povolil očkovanie rôznymi vakcínami. Druhá dávka odlišnej vakcíny môže byť podaná len zo zdravotných dôvodov, alebo v prípade nedostupnosti danej vakcíny na trhu, alebo ak sa človek prvou dávkou očkoval v zahraničí a táto vakcína nie je dostupná na Slovensku. Táto novinka v očkovaní teraz pomôže aj pánovi Zoltánovi z juhu Slovenska, ktorý sa k odlišnej vakcíne pre zdravotné problémy snaží dostať už celé týždne.

Pán Zoltán s odporučením od hematologičky, že druhá dávka vakcíny nesmie byť AstraZeneca, ale Pfizer, navštívil 3 vakcinačné centrá, nikde ale nepochodil. Trombózu ako závažnú komplikáciu po vakcinácii nahlásil aj na ŠÚKL, ako káže litera nariadenia. Od začiatku júna, kedy mu lekár odporučil termín druhej dávky vakcíny, preto napísal tri listy na ministerstvo. Zašiel tam aj osobne, ale ďalej ako po vrátnicu sa nedostal. Vôbec neodpovedali. "Medzitým som dostal ďalšie tri termíny na očkovanie AstraZenecou," hovorí pán Zoltán. 

Paradoxne ho po tom, ako predložil lekársku správu a odporučenie hematológa, všade odmietli Astrou očkovať. "Nemocnice, ktoré prevádzkujú vakcinačné centrá, zatiaľ nedostali žiadny oficiálny pokyn, aby mohli kombinovať jednotlivé vakcíny proti ochoreniu Covid-19. Navyše takéto odporučenie zatiaľ nevydala ani európska lieková agentúra," informuje hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ. Do národného očkovacieho centra v Bratislave mám sa dostaviť v nedeľu. Tento termín na Pfizer dostal až po tom, ako sa za neho prihovoril jeho obvodný lekár.

Kombinácia vakcín by mala byť výlučne z dôvodu zdravotnej kontraindikácie

"Chcem ľudí poprosiť, aby nezahlcovali lekárov so žiadosťami o potvrdenie. Naozaj môžete požiadať o kombináciu len, ak bol nato preukázaný dôvod, napríklad trombóza, anafylaktický šok. Nie len obavy, to nie sú kontraindikácie," informuje prezident všeobecných lekárov Peter Makara. 

Čiže v praxi požiadate svojho ošetrujúceho lekára o písomné potvrdenie kontraindikácii a odporúčanie lekára s popisom závažných reakcii po očkovaní predložíte vo vakcinačnom centre alebo vakcinačné centrá bez registrácie budú môcť kombináciu vakcín posúdiť priamo na mieste vo
vakcinačnom centre, ale pozor, lebo prístup vakcinačných centier nemusí byť jednotný. "Ak pacient lekársku správu nemá, môže svoje ťažkosti konzultovať s lekárom v očkovacom centrom, ktorý po dohode s imunoalergológom môže súhlasiť s inou očkovacou látkou," hovorí Šéfka Rooseveltovej nemocnice Miriam Lapuníková. 

"V prípade akýchkoľvek pochybností o podaní druhej dávky vakcíny iného druhu je pacient odoslaný na posúdenie k infektológovi na ambulanciu kliniky infektológie a cestovnej medicíny, ktorá sídli v tom istom areáli ako naše Vakcinačné centrum," informuje PR a komunikačná špecialistka, UNLP Košice. "Buď donesie lekársku správu alebo to na mieste posúdi náš lekár vakcinačného centra. Najbližšie to bude v Bratislave možné už túto nedeľu," informuje riaditeľ odboru komunikácie, BSK Michal Feik. 

Medzi prvými ktorým už bola podaná kombinácia vakcín je aj hokejový reprezentant tomáš marcinko. jeho manželka a členka strany za ľudí už dlhšie apelovala na ministra aby aj tehotné ženy pre možné kontraindikácie mohli vakcíny kombinovať. "Mňa oslovila jedna občianka, ktorá dostala astru a lekár jej odporučil Pfizer, alebo u nás to možné nebolo. Môj muž tento víkend dostal Pfizer a prvú mal astru," hovorí poslankyňa NR SR (Za ľudí) Vladimíra Marcinková. Podľa jej slov sa cíti dobre a nežiadúce účinky nemá žiadne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy