Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Nevybuchnutú leteckú bombu previezli z centra Bratislavy a zneškodnia v okolí Rusoviec
Zdielať na

VIDEO: Nevybuchnutú leteckú bombu previezli z centra Bratislavy a zneškodnia v okolí Rusoviec

BRATISLAVA / Centrum Bratislavy v okolí autobusovej stanice bolo v utorok, 20. júla, niekoľko hodín paralyzované. Stavbári objavili počas výkopových prác stále aktívnu a mimoriadne nebezpečnú leteckú bombu z druhej svetovej vojny.

​Nevybuchnutú, takmer 114 kilovú bombu našli robotníci ráno na stavenisku na ulici Chalúpkovej a Bottovej. Zo začiatku ešte nebolo celkom jasné, či je bomba aktívna a ako veľmi môže byť nebezpečná. Na miesto nálezu dorazili aj policajní pyrotechnici a krízový štáb, ktorí okamžite rozhodli. Nájdená munícia je tak nebezpečná, že policajti museli evakuovať všetkých v okruhu 500 metrov.

Týkalo sa to priľahlých ulíc, budov a tiež autobusovej stanice. Bomba bola stále funkčná a riziko manipulácie s ňou obrovské. Stavbári našťastie robia pri takýchto výkopoch vždy dôkladný pyrotechnický prieskum. Na to používajú špeciálnu techniku, tzv. diferenčný magnitometer. Vďaka tomuto prístroju objavili leteckú pumu, pravdepodobne zo 16.júna 1944, kedy túto oblasť bombardovali americké vojská.
Ako uvádza Polícia SR na sociálnej sieti, krátko pred 14.00h došlo na základe rozhodnutia krízového štábu KR PZ v Bratislave k prevozu nevybuchnutej leteckej bomby, ktorá bola nájdená v areáli staveniska na Chalupkovej ulici.

​Trasa prevozu smerovala z Chalupkovej ulice na Košickú ulicu, cez most Apollo na Dolnozemskú ulicu smerom cez Rusovce mimo zastavaného územia Bratislavy, kde dôjdre k jej odbornému zneškodneniu. Po celý čas prevozu budú na bezpečnosť dohliadať policajti Krajského dopravného inšpektorátu v Bratislave. "V tejto súvislosti apelujeme na občanov, aby rešpektovali výzvy a pokyny polície po trase prevozu a dbali na zvýšenú bezpečnosť."

Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj

Pre mimoriadnu situáciu ostali uviaznuté približne od pol desiatej doobeda niektoré spoje v centre mesta. Čo sa týka električkovej dopravy, tá jazdila podľa grafikonu. Tie spoje, ktoré neuviazli dopravný dispečing v súčinnosti so štátnou políciou odkláňal po náhradných trasách, zväčša po okolitých uliciach. Cestujúcich sme informovali o všetkých zmenách prostredníctvom web stránky, sociálnych sietí ale aj svetelných informačných tabúľ priamo na zastávkach. Takmer po 6 hodinách sa premávka úplne obnovila a sprejazdnila.

K situácii poskytla stanovisko aj spoločnosť Mint Investments, ktorá uskutočňuje výstavbu na mieste nálezu bomby

Spoločnosť uviedla, že leteckú bombu našli v rámci pyrotechnického prieskumu, ktorý uskutočňuje odborná firma, ktorá má na takýto prieskum potrebné povolenia, certifikácie a oprávnenia. Ihneď po náleze bomby zaistila miesto a ohlásila skutočnosť polícii, ktorá odvtedy postupuje podľa vlastných krízových plánov. "Aktuálne prebieha zaistenie munície pyrotechnickým expertom a koordinácia s Políciou SR. Stavenisko bolo vyprázdnené a polícia SR z preventívnych dôvodov evakuuje aj okolie stavby," uviedla spoločnosť v stanovisku. Dodala, že pyrotechnik v súčasnosti zisťuje, či je možné bombu previezť alebo bude zneškodnená na mieste.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy