Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
SHMÚ vydal výstrahy v niektorých okresoch. V Bratislave očakávame 2. stupeň povodňovej aktivity
Zdielať na

SHMÚ vydal výstrahy v niektorých okresoch. V Bratislave očakávame 2. stupeň povodňovej aktivity

BRATISLAVA / Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal meteorologické výstrahy 2. stupňa pre Košice okolie. SHMÚ o tom informuje na svojom webe. Koncom minulého týždňa ničivé búrky v Nemecku a Rakúsku priniesli extrémne intenzívne zrážky až do 100 mm za hodinu. Spôsobili rozsiahle záplavy a zdvihli hladinu Dunaja o niekoľko metrov. A táto záplavová vlna sa postupne presúvala na východ a už včera dosiahla úsek prechádzajúci územím Slovenska. V pondelok, 19. júla, popoludní kulminovala a zdvihla hladinu Dunaja v Bratislave až o 3 metre. Je to síce dôvod na vyhlásenie 1. stupňa povodňovej aktivity, ale nie na vážne opatrenia, keďže Dunaj má ešte niekoľkometrovú rezervu.

Meteorologické výstrahy 1. stupňa platia pre okresy:

Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Detva, Krupina, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom v Banskobystrickom kraji. V Košickom kraji sú to okresy Gelnica, Košice mesto, Michalovce, Sobrance a Rožňava. V Nitrianskom kraji výstrahy platia pre okres Levice a v Prešovskom kraji pre okresy Humenné, Snina a Vranov nad Topľou.

Hydrologické výstrahy 1. stupňa platia:

Pre celú dolnú časť povodia Bodrogu - teda okresy Michalovce, Sobrance a Trebišov bez Roňavy aj Trebišov - Roňava a aj pre okresy Košice, Košice okolie- Bodva a Košice okolie - Hornád.

Aktuálne je vydaná hydrologická výstraha 1. stupňa aj pre Bratislavu. SHMÚ aktuálnu situáciu na Dunaji aktualizoval aj na svojom Facebooku. V hlavnom meste je hladina rieky najvyššia, aktuálne je vodný stav na úrovni 703 cm, teda prekročila 1. stupeň povodňovej aktivity.

"Počas celej noci hladina na slovenskom úseku Dunaja naďalej stúpala, o ôsmej hodine ráno dosiahla v Devíne výšku 665 cm. Vo vodomernej stanici Medveďov dosahuje hladina výšku 631 cm. Zvýšená hladina Dunaja spätne vzdúva hladinu na Morave - v Devínskej Novej Vsi pri 528 cm zaznamenávame 1. SPA," píše hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti.

SHMÚ očakáva na slovenskom úseku Dunaja vzostup hladiny aj naďalej, s kulmináciou v popoludňajších a večerných hodinách. V Bratislave by sa podľa očakávania stupeň povodňovej aktivity mal zvýšiť na 2. Hydrologické výstrahy aj situáciu na Dunaji budú meteorológovia priebežne aktualizovať.

Bude polooblačno až oblačno, s ojedinelými prehánkami a búrkami

Na Slovensku bude v pondelok, 19. júla, polooblačno až oblačno, miestami sa vyskytnú prehánky, ojedinele aj búrky. V priebehu dňa sa bude od severozápadu oblačnosť zmenšovať. Na západe a v Žilinskom kraji sa zrážky vyskytnú ojedinele. 

Ochladí sa, najvyššia denná teplota dosiahne od 25 až 30 stupňov Celzia, na Kysuciach, Orave, Liptove, Spiši a Horehroní okolo 23 stupňov Celzia.Teplota na horách vo výške 1500 metrov sa bude pohybovať okolo 14 stupňov Celzia.

Fúkať bude prevažne severný vietor s rýchlosťou 3 až 9 metrov za sekundu (10 až 30 km/h). Pri búrkach vietor prechodne zosilnie. V nárazoch môže lokálne dosahovať rýchlosť okolo 13 metrov za sekundu (45 km/h).

Meteorológovia predpokladajú zrážky do 5 milimetrov, pri búrkach výnimočne do 25 milimetrov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy