Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dovolenková sezóna sa blíži: Ako budú fungovať COVID pasy?
Zdielať na

Dovolenková sezóna sa blíži: Ako budú fungovať COVID pasy?

SLOVENSKO / Susedné Česko už tento týždeň spúšťa aplikáciu na kontrolu certifikátov. Naši ministri zodpovední za spustenie zelených kovid pasov tvrdia, že na prelome júna a júla sa dočkáme aj my. Zaujímalo nás, ako to bude fungovať.

Korona.gov.sk bude nateraz jediné miesto, kde budeme môcť požiadať o COVID pas, hoci pôvodne sa uvažovalo, že by sme sa k nemu mohli dostať aj u svojho lekára alebo na pošte.

Bude to QR kód, pod ktorým si kdekoľvek, kam vycestujeme v rámci Európskej únie vedia prečítať údaje o našom zaočkovaní, teste alebo prekonaní koronavírusu. Môžeme ho mať vytlačený, uložený v galérii mobilu alebo v aplikácii, ktorá sa už testuje. Po každom jednom testovaní, alebo po absolvovaní druhej dávky vakcíny, si budete musieť vyžiadať nový QR kód. 

​Kódy bude generovať NCZI

NCZI eviduje výsledky testovaní aj údaje o očkovaní. Pýtali sme sa, ako bude možné overiť a potvrdiť, že človek koronavírus prekonal. "Mali by sme informovať svojho všeobecného lekára, ktorý následne túto informáciu dá do elektronickej karty a následne už je to v systéme," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. To znamená, že údaj o prekonaní musí mať váš lekár a ten ho zapisuje. Bez toho sa potvrdenie nedá vydať. 

Ministri pôvodne avizovali spustenie 26.júna, aktuálne pripúšťajú aj termín 1.júla

Tvrdia, že prechodné obdobie ďalších šesť týždňov, ktoré povolila únia, Slovensko potrebovať nebude. "Podľa plánu všetko," hovorí minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Česko bude Slovákom uznávať aj vakcínu Sputnik V 

Česko oznámilo, že bude Slovákom uznávať aj vakcináciu v EÚ neregistrovanou vakcínou Sputnik V. "Bude uznávať aj Sputnik V a aj čínsku vakcínu," hovorí Eliášová. 

O tom, že ľudia tento rok nechcú prísť o klasickú letnú dovolenku, dokazujú aj skokový nárast žiadostí o vydanie pasov. "V stredu 9.6.2021 padol šesťročný rekord v počte vydaných expresných pasov," informuje z ministerstva vnútra Lucia Hurajtová. 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy