Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nemocnice prechádzajú z červených na biele: Vážne ochorenia boli podľa lekárov zanedbávané
Zdielať na

Nemocnice prechádzajú z červených na biele: Vážne ochorenia boli podľa lekárov zanedbávané

BRATISLAVA / Viaceré z "červených kovidových oddelení" sa prepínajú do bielej farby a robia opäť takzvanú bielu medicínu. Lekári túto situáciu prijímajú s nadšením a tvrdia, že momentálne je najdôležitejšie postarať sa o pacientov s chronickými chorobami, ktorí boli počas pandémie zanedbávaní.

Na návrat k "bielej medicíne" sa tešili hlavne zdravotníci, ktorí pracovali na pľúcnom oddelení. Lekári sa každý deň stretávali s tým, že im pod rukami zomierali pacienti. S ústupom pandémie sa lekári budú sústreďovať najmä na pacientov, ktorí počas zlej situácie išli do úzadia. 

Vo viacerých nemocniciach už neleží ani jeden pacient v kritickom stave v dôsledku Covid-19. Dnes sa lekári vracajú k normálnejšiemu režimu a upustili aj od bielych kombinéz, ktoré im sťažovali prácu. "Nepovedala by som, že je to úplne bežný stav, je to ako ticho pred búrkou," povedala vrchná sestra Zuzana Varjasová. Lekári sa potili v špeciálnych oblekoch a každý deň sa strachovali či sa nenakazí jeden z kolegov. "Každé ráno som mala žalúdočné kŕče, keď som sa bála či neochorie jeden z lekárov. Teraz je ten stav lepší," doplnila Varjasová. 

"Pri mnohých prípadoch sa nám podarili zázraky. Pacienti, ktorí mali závažné nálezy sa dostali do domácej liečby," uviedol lekár Milan Smieško. Oveľa väčšiu prax získali aj pokiaľ ide o používanie ochranných prostriedkov. Dnes okrem ochorenia Covid-19 riešia aj iné závažné ochorenia, ktoré podľa slov lekárov boli počas pandémie zanedbávané. "Niektorí pacienti prišli kvôli pandémii neskoro, u nich je tá diagnostika a liečba ďaleko horšia," povedala lekárka Viktória Juhošová z pneumológie SZU v Ružinove. "Teraz musíme splácať dlh, ktorý sme nechali. Množstvo našich pacientov neprišlo včas, aby sme im pomohli. V čase najhoršej pandémie sme nemali priestor na to, riešiť aj iných ako kovidových pacientov," doplnil Smieško. Ide hlavne o onkologických pacientov, ktorí počas pandémie nenaštevovali lekára a teraz sa nachádzajú v konečnom štádiu. 

Zdravotníci tvrdia, že ich toto náročné obdobie veľa naučilo a naučili sa lepšie pracovať v tímoch. "Aj keď sme boli v takom úzkom kruhu, ponorková choroba sa u nás neprejavila," povedal Smieško. Oveľa väčšiu prax získali aj pokiaľ ide o používanie ochranných prostriedkov. Mesiace sa od zdravotníkov očakávalo, že budú slúžiť nonstop. "Na viacerých kolegoch je badať syndróm vyhorenia," doplnil Smieško. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy