Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Viacerí zamestnávatelia stoja pred otázkou "ako ďalej". Podľa Klubu 500 sa nedá vylúčiť ani prepúšťanie
Zdielať na

Viacerí zamestnávatelia stoja pred otázkou "ako ďalej". Podľa Klubu 500 sa nedá vylúčiť ani prepúšťanie

BRATISLAVA / Priemyselné podniky na Slovensku čelia výraznému zdražovaniu vstupných surovín. Počas koronakrízy sa totiž popretŕhali podnikateľské reťazce a dodávatelia vyprázdnili svoje sklady. Zasiahnutý je nielen automobilový priemysel, ale aj hutnícky či železiarsky. Viacerí zamestnávatelia preto stoja pred otázkou "ako ďalej". Podľa Klubu 500 sa nedá vylúčiť ani prepúšťanie.

Vlajkové lode slovenskej ekonomiky zostávajú nateraz kotviť v prístavoch. Niektoré z nich však len s problémami plátajú diery v trupe a hrozí im, že nebudú môcť vyplávať.

Ich rozlet pribrzdil prudký nárast komodít - elektriny, železa, medi alebo reziva a to o desiatky až stovky percent. Prejaví sa to na ziskovosti podnikov, príjmoch do štátneho rozpočtu a odnesú si to aj zamestnanci.

"Keď firmy nebudú v zisku, nebudú si plniť zákazky, nebudú môcť vyplácať odmeny," uviedol výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

"Rastúce ceny vstupov v priemyselnom sektore vytvárajú pomerne významné riziko aj pre spotrebiteľskú infláciu," povedal analytik Unicredit Bank Ľubomír Koršňák.

V koncových spotrebiteľských cenách sa to však v plnej miere neukáže. Varovaním sú ceny výrobcov v Európskej únii, ktoré rastú medziročne o 7,5 %.

"Je veľmi ťažké očakávať, že Slovensko bude nejakou oázou v mori zdražovania," dodal analytik Koršňák.

Zdraželi však aj energie. Len cena ropy medziročne stúpla o 170 percent.

"Cena ropy môže ešte mierne rásť, ale nemalo by ísť o nejaký dramatický rast, keďže trh ropy je blízko svojej rovnováhy," zhodnotil komoditný analytik Tomáš Mikulík.

Ak sa ceny komodít v najbližších mesiacoch nevrátia do normálu, na vysnívanú infláciu okolo dvoch percent budeme musieť zrejme zabudnúť.

"Ceny komodít sa určite nevrátia na predkrízové úrovne. Z nášho pohľadu určite klesnú, otázka je kedy a do akej miery," povedal výkonný riaditeľ Klubu 500 Gregor.

A to nás po novom roku ešte čaká zvyšovanie regulovaných cien plynu a elektriny.

"To by mohlo slovenskú infláciu dočasne vytiahnuť nad úroveň troch percent v úvode budúceho roka," uviedol analytik Koršňák.

"V niektorých sektoroch to môže mať vážne dôsledky aj pre konkurencieschopnosť jednotlivých subjektov, aj pre ich fungovanie a budúcnosť," uzavrel Gregor z Klubu 500.


Štátna pomoc sa zároveň končí na konci júna. Klub 500 preto varuje, že do januára, keď začne platiť trvalý kurzarbeit, si budú musieť podniky zrejme pomôcť samé.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy