Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zdravotníci dostali jednorazovú odmenu a príplatky. Postupne sa s nimi musia rozlúčiť
Zdielať na

Zdravotníci dostali jednorazovú odmenu a príplatky. Postupne sa s nimi musia rozlúčiť

BRATISLAVA / Niekedy strávili pri lôžkach pacientov celé dni a noci. V ochranných odevoch, respirátoroch vynakladali všetko úsilie pre záchranu ťažko chorých ľudí. Za to dostali jednorazovú odmenu za prvú vlnu a sedem eurový príplatok na hodinu v druhej vlne. Zdravotníci sa s ním však postupne musia rozlúčiť.

Príplatky zdravotníkom od januára schválil ešte minister zdravotníctva Marek Krajčí. Zvýšenie príplatkov bolo zo 0,70 centov na 7 eur na hodinu. Dostávajú ho nielen lekári, ale aj sestry, a všetci, ktorí na covidových oddeleniach pracujú. Mnohým tento príplatok plat naozaj navýšil. "Napríklad za marec sme na týchto príplatkom našim zdravotníkom zaplatili 1,9 milióna eur," informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave, Eva Kliská. 

Peniaze nedostali zadarmo. Pri najťažších pacientoch na covidových oddeleniach strávili množstvo hodín. "Najdramatickejšie sa situácia v nemocnici Agel Komárno vyvíjala v prvom štvrťroku 2021," uviedla hovorkyňa nemocnice, Martina Pavlíková. Iba v nemocnici Komárno odpracovalo 220 zdravotníkov viac ako 44 000 hodín za 3 mesiace. 

V bratislavskej nemocnici zaznamenali tiež vysoké čísla odpracovaných hodín zdravotníkov. "Určite sa zvýšil počet odpracovaných hodín, čo sa prejavilo aj na ich psychickom a fyzickom zdraví," konštatovala hovorkyňa Eva Kliská. Záchranári si naopak na na príplatok za prácu s kovidovými pacientmi musia ešte počkať. "Až v priebehu dnešného dňa sme dostali od ministerstva zdravotníctva zdroje na vyplatenie príplatkov za mesiac marec. Suma sa mierne líši od sumy, ktorú sme od ministerstva požadovali," prezradil riaditeľ záchrannej služby ZaMED, Matej Polák. Obratom preto žiadali usmernenie, akým kľúčom majú financie rozdeliť medzi záchranárov. "Ihneď ako dostaneme usmernenie, peniaze poukážeme našim pracovníkom v prvej línii. Je možné, že tieto prvé príplatky sú zároveň aj jedny z posledných," doplnil Polák. Dôvodom je, že počet pacientov s covidom v nemocniciach klesá. Ak ich bude menej ako tisíc, stratia nárok na vyplácanie príplatku.  

So zlepšujúcou sa situáciou príplatky zdravotníkom skončia a to vtedy keď klesne počet pacientov v nemocniciach pod 1000

A to bude naozaj čochvíľa, keďže za včerajší deň už bolo v nemocniciach 1300 pacientov. Jednorazové odmeny pre zdravotníkov dostali za prvú vlnu. v susedných štátoch dostali ich zdravotnícki kolegovia aj jednorazové odmeny. Naši zdravotníci ich majú len za prvú vlnu. Dnes nad nimi krútia hlavami. V rámci času zúčtovania od nich ministerstvo žiada, aby zaslali kópie dokladov preukazujúcich poukázanie finančných prostriedkov na účet zdravotníckeho pracovníka. "Kvázi výplatné pásky, aby sme poslali na ministerstvo zdravotníctva," okomentoval situáciu lekár Marián Kollár z Lekárskej komory. "Chceli sme si byť istí, že odmeny boli skutočne vyplatené lekárom, ktorí statočne bojujú s pandémiu," reagovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. O extra peniazoch za druhú vlnu zatiaľ minister rozmýšľa. "Ďakujem za milú pripomienku, budem o tom rozmýšľať," uviedol minister Lengvarský. Odborársky predák Peter Visolajský tvrdí, že lekári by skôr uvítali systémové riešenia, než jednorazové odmeny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy