Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pandemické čísla sa zlepšujú, no aj naši odborníci varujú pred ďalšou vlnou. Máme plán na jeseň?
Zdielať na

Pandemické čísla sa zlepšujú, no aj naši odborníci varujú pred ďalšou vlnou. Máme plán na jeseň?

SLOVENSKO / Jedno uvoľňovanie sme už na Slovensku zažili a následne si užili minulé leto. Odborníci však tvrdia, že nesmieme zaspať na vavrínoch a musíme sa dôsledne pripraviť na ďalšiu možnú vlnu a prípadné ďalšie mutácie. Podľa expertov by sme mali zlepšiť takmer všetko a dávať si pozor chyby. Iba tak sa môžeme vírusu zbaviť.

Čísla klesajú, situácia sa zlepšuje, Slovensko sa pomaly uvoľňuje. Takúto situáciu sme tu však už zažili. Už to bude takmer rok, kedy sa Slovensko po prvej vlne dostalo do fázy výdychu. Po lete prišla príliš trpká jeseň, ktorej chýbalo to základné - plán. Situácia sa môže zopakovať aj toto leto

Vedci varujú pred jesennými mutáciami, ktoré by sme si mohli doviezť z dovoleniek

"Apríl, máj dôjde k zlomeniu krivky a dostaneme sa k lepším číslam," hovorí biochemik Pavol Čekan. "Určite sa treba pripraviť na to, že sa tá situácia zhorší. Využiť ten čas a neurobiť tú istú chybu ako v minulosti," hovorí matematik Richard Kollár. 

"Dúfame, že nepríde v takej vlne, ako druhá vlna a áno treba robiť opatrenia," hovorí predseda SaS Richard Sulík. "Veľmi dúfam, že to očkovanie pomôže, že sa nám podarí zaočkovať populáciu a že nám mutácia neskríži plány, ale nemôžeme vylúčiť ani to, že sa objaví nový druh vírusu, ktorý bude agresívny," hovorí Štátny tajomník MZ Peter Stachura. 

Čo majú teda kompetentní robiť, aby Slovensko prípadnú ďalšiu vlnu zvládlo?

NASTAVIŤ OPATRENIA
Tie budú musieť byť viac špecifické. Na jednej strane bude už časť populácie premorená alebo preočkovaná, veľká časť stále nebude a bude môcť vírus šíriť. "Nastaviť ich tak, aby boli na jednej strane epidemiologicky dostatočné, na druhej strane aby tých, ktorí sú zaočkovaní, aby v princípe boli už uvoľnené," hovorí Kollár. 

TRASOVANIE:
Odborníci hovoria, že v čase výdychu by sme mali zlepšiť trasovanie. "Určite vylepšiť systém trasovania, nastaviť ten systém tak, ako to majú iné úspešné krajiny, aby sme vedeli rozpoznať signály zhoršovania," hovorí Kollár. 

"My sa len potrebujeme dostať do stavu, že to testovanie a trasovanie bude profesionálne teraz je to také nekontrolované, musí to fungovať ako švajčiarske hodinky, že vytrasujeme, izolujeme a bude dobre, lebo už vieme o tej pandémii dosť, tie varianty nemusia byť takým strašiakom," hovorí Čekan. "Kontrolovať na vstupe na hraniciach púšťať len tých, ktorí budú mať čerstvý negatívny test, alebo sú zaočkovaní," hovorí Sulík. 

OČKOVANIE

"Potrebujeme byť pripravení s očkovacími tímami," hovorí Kollár. 

DÁTA
Pandémia nám v čase ukázala, že žijeme v dátovom pekle. Ťažko sa nám dáta analyzujú, systémy nespolupracujú, digitalizácia nefunguje ako má, najlepšie sa vykreslil večný problém s čakárňou na očkovanie. Ak nemáme dáta, nemáme správne analýzy a to je problém. "Prepájanie systémov, kto je očkovaný, kto má protilátky, kto bol premorený, vydávanie osvedčení o očkovaní, to sú obrovské výzvy, ktoré možno niekomu prídu jednoduché ale presvedčili sme sa, že nie sú jednoduché," hovorí Kollár. 

KOMUNIKÁCIA
Problémom minulej vlny bola komunikácia. Pandémiu totiž rieši podľa odborníkov príliš veľa ľudí. Okrem zasadnutí pandemickej komisie, máme ešte konzílium odborníkov, predtým dokonca permanentný krízový štáb, okrem toho ústredný krízový štáb, veľké slovo má aj hlavný hygienik a najmä politici. Tento kolos nefunguje efektívne. "Je to množstvo rôznych úrovní, mňa nezaujíma, či je to komisia, štáb, ale či je to efektívne. Je to príliš rozvetvene a odbornícky názor sa strácal," hovorí Kollár. 

"Bolo veľa vecí na ktoré sa nedalo pripraviť, tie veci sa dejú, prichádzajú a vy musíte reagovať a aj operatívne a aby sme tu ďalšiu krízu zvládli lepšie," hovorí Stachura. 

A čo môžeme urobiť my?

Dodržiavať opatrenia, chrániť sa a hlavne dodržiavať ROR. "Vetrajte, čo najviac, pomáha to znižovať to šírenie," hovorí Kollár. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy