Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Štátny ústav pre kontrolu liečiv odsudzuje emocionálny a politický nátlak vyvíjaný zo strany ministra financií
Zdielať na

Štátny ústav pre kontrolu liečiv odsudzuje emocionálny a politický nátlak vyvíjaný zo strany ministra financií

BRATISLAVA / Bývalý premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii informoval o komunikácii s Ruskom, aj to, v ktorom momente sa Rusi rozhodli vypýtať vakcíny naspäť. Podľa neho to spôsobili stanoviská ŠÚKL a vyjadrenia riaditeľky Baťovej. Štátny ústav pre kontrolu liečiv sa vyjadril v stanovisku, že nebude meniť svoj odborný názor na základe tlaku verejnosti a nátlaku ministra financií.

ŠÚKL sa nestotožňuje a odcudzuje výroky Igora Matoviča. "Štátny ústav pre kontrolu liečiv odsudzuje emocionálny a politický nátlak vyvíjaný zo strany ministra financií voči Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv, jeho riaditeľke a jej rodine. Hodnotiaca správa k vakcíne Sputnik V bola vypracovaná na základe informácií dodaných výrobcom vakcíny, ktorého povinnosťou je dokázať jej kvalitu, bezpečnosť a účinnosť a tiež dokázať rovnocennosť vakcíny používanej v jednotlivých krajinách a štúdiách."

Posúdenie vakcíny bolo od ŠÚKL-u vyžiadané Ministerstvom zdravotníctva. Pre používanie vakcíny sa nevyžaduje. Bez ohľadu na stanovisko ŠÚKL-u sa vakcína môže používať na základe povolenia MZ SR na terapeutické použitie neregistrovaného lieku.

ŠÚKL nemôže meniť na základe tlaku verejnosti a iných vplyvov politika

"Štátny ústav nemôže zmeniť odborný názor na vakcínu na základe verejných prieskumov, nátlaku ministra financií či vyhrážok, ktoré jeho vyjadrenia v médiách zo strany určitej časti spoločnosti podnecujú. Štátny ústav vydáva stanoviská na základe odborných dôkazov. O procese posudzovania vakcíny bolo priebežne informované Ministerstvo zdravotníctva a ŠÚKL si nie je zo svojej strany vedomý žiadnych chybných krokov v tomto procese," píše sa v stanovisku. "Naopak, zo strany ministra financií opakovane zaznievajú nepravdivé tvrdenia. K laboratórnej kontrole znovu opakujeme, že OMCL laboratóriá prepúšťajú vakcíny registrované v EÚ, pričom vakcína Sputnik V medzi ne nepatrí," uvádzajú v stanovisku. 

Cítia sa, že sú spochybňovaní. " Vyjadrenia ministra financií spochybňujú našu prácu ako regulačného orgánu v oblasti kontroly liekov, spochybňujú našu nestrannosť a vyvolávajú útoky voči predstaviteľom ŠÚKL-u z určitej strany verejnosti. Odmietame, že stanovisko ŠÚKL-u bolo vydané s politickým motívom. Dnešnú tlačovú konferenciu ministra financií považujeme za mediálny lynč namierený proti osobe riaditeľky štátneho ústavu ako aj voči inštitúcii samotnej," ukončili svoje stanovisko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy