Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Bývalý premiér Matovič: Platbu za vakcíny nám vrátili, môže to byť znak, že o vakcíny z Ruska prídeme
Zdielať na

Bývalý premiér Matovič: Platbu za vakcíny nám vrátili, môže to byť znak, že o vakcíny z Ruska prídeme

Celá tlačová konferencia ministra financií Igora Matoviča

BRATISLAVA / Zmluva s Ruskom je utajovaná. Minister financií Igor Matovič tvrdil, že Rusko chcelo vypovedať zmluvu kvôli necertifikovanému prevereniu ich vakcíny. Prezidentka Zuzana Čaputová zmluvu dostala k nahliadnutiu. Podľa jej slov dôvody na vypovedanie zmluvy a pýtania vakcín naspäť sú iné ako tvrdí Matovič. Minister financií sa k celej situácii vyjadrí na tlačovej konferencii, ktorej tému nazval Sputnik V, dosť bolo klamstiev.

Igor Matovič povedal, že vakcína Sputnik V prešla všetkými 14 skúškami zo 14 v SAV. "Ak by tu nebolo vedomé poškodenie vakcíny, mohli sme už od zajtra očkovať vakcínou Sputnik V," začal Matovič tlačovú konferenciu. 

"Ak by Baťová nepolitikárčila, ľudia by sa zajtra išli očkovať," dopovedal potom ako informoval o úspešnom absolvovaní skúšok v SAV. "V 40 krajinách spája tieto vakcíny iba názov. Toto je najzásadnejšie zlyhanie vedy. Nie to, že Matovič na to upozorní, ale, že v správe Baťová píše, že nemala dosť informácii posúdiť jednu šaržu, ale dokázala ohodnotiť ďalšie v 40 krajinách," pokračoval Matovič na tlačovej konferencii. Minister financií povedal, že o testovanie v Biomedicínskom centre SAV požiadala emailom ministerstvo zdravotníctva šéfka ŠÚKL Zuzana Baťová. Matovič pred novinármi prečítal email, ktorým to ministerstvu navrhovala. Expremiér skonštatoval, že ide o Baťovej ľudské zlyhanie.

Dovezenie Sputnika spôsobilo dva deje - koaličnú krízu a líniu preverenia vakcíny

Igor Matovič po objasnení skutočností o tom ako novinári a verejnosť spustila lynč na jeho osobu. Podľa jeho slov na čele s manželom riaditeľky ŠÚKLu, Radom Baťom, ktorý ho nazval psychopatickým hovnom. Podľa Matoviča sa pani Baťová nesnažila dostatočne, aby preverenie vakcíny prebehlo správne. "Ak mám naozaj záujem, nenapíšem na 6 nejakých adries laboratória, ale konkrétnemu človeku, pretože potrebujete pomoc. Chápem, že oni to videli ako mail odoslaný ďalším sto ľuďom a ani nereagovali." V utorok, 6. apríla, prišiel oficiálny list od Ruska, že chcú naspäť vakcíny čo najskôr potom ako si prečítali prvé stanovisko ŠÚKL. Na základe toho sa mal rozhodnúť ísť osobne do Moskvy. Vo štvrtok, 8. apríla, odletel do Moskvy a pár minút pred stretnutím ŠÚKL na Slovensku vydal stanovisko. "Už to mali na stole preložené do angličtiny a pýtali sa prečo dali vakcínu overiť do necertifikovaného laboratória," opísal začiatok stretnutia Matovič. Na návštevu do Moskvy dostal poverenie a súhlas od predsedu vlády. "Som aj podpredsedom vlády a predseda vlády môže podpredsedu poveriť čímkoľvek," odpovedal na otázku prečo práve on išiel do Moskvy. Výsledkom bola dohoda, že vakcínu dáme skontrolovať certifikovanému laboratóriu. Celú situáciu Matovič prirovnal k STK vozidla. "Musíte dostať STK s pečiatkou, ktorú automechanik má a je oprávnený vám kontrolovať to vozidlo. Aj vakcínu treba dať skontrolovať certifikovanému laboratóriu," vysvetlil Matovič. 

Rusko nám vrátilo platbu za vakcíny

"Obávam sa, že tento krok bude znamenať, že stratíme vakcíny úplne," povedal Igor Matovič potom ako oznámil, že platbu sme vykonali, ale 15. apríla nám bola z Ruska vrátená. Na otázku redaktorky TV JOJ, ktorý bod zo zmluvy sme porušili minister Matovič odpovedal, že zmluvu nevidel, on sprostredkoval kontrakt. "Mňa zaujímal či sa to podarí, či bude rovnaká cena, a v akých časoch k nám budú chodiť jednotlivé dávky." 

Pre prezidentku má Matovič odkaz. Vedcov vraj nikdy neurazil

"Pani prezidentka by si mala prečítať Ústavu SR a pozrieť si svoje kompetencie. Viem, že je to taký trend starať sa a vyjadrovať ku všetkému," reagoval na výroky prezidentky. Vo svojich výrokoch vraj nikdy neurážal a nechcel dehonestovať vedcov. "Ja sa snažím vrátiť dobré meno vedcom a Slovensku. Ak sa nejakého vedca niečo dotklo, tak som to tak nemyslel," vyjadril sa minister financií a podpredseda vlády Igor Matovič. 

Viacerí pracovníci zo ŠÚKLu sa podľa Matoviča hanbia za vetu pani Baťovej

Bývalý premiér má vraj niekoľko vyjadrení zamestnancov zo ŠÚKLu, ktorí sa hanbia za vetu pani Baťovej "V 40tich krajinách má vakcína spoločný iba názov" o vakcíne Sputnik V. "Už teraz disponujem výrokmi zamestnancov, ktorí sa za tú vetu pani B. hanbia," uviedol Matovič. Minister obrany Jaroslav Naď informoval, že sme boli vyzvaní k prijatí dodávky ďalších vakcín. Matovič o ničom nevie. "Ja neregistrujem takéto vyzvanie. Dokedy nezačneme očkovať, tak rozhovor bol, že dovtedy sa nemáme o čom baviť o ďalších dodávkach." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy