Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sputnik V je stále mimo hry. Nákup preverí Úrad pre verejné obstarávanie
Zdielať na

Sputnik V je stále mimo hry. Nákup preverí Úrad pre verejné obstarávanie

SLOVENSKO/SVET / Európska lieková agentúra dnes oficiálne potvrdila, že výskyt krvných zrazenín môže byť veľmi zriedkavým vedľajším účinkom vakcíny od spoločnosti Astra Zeneca. Zároveň zdôraznila, že jej výhody prevyšujú možné riziká a vakcína pomáha zachraňovať ľudské životy. Stále je otázne použitie vakcíny Sputnik V na Slovensku. Úrad pre verejné obstarávanie začal preverovať jej nákup.

Krvné zrazeniny sa vyskytli u mužov aj žien všetkých vekových kategórií. Väsputčšinu diagnostikovali ženám do šesťdesiat rokov do dvoch týždňov po očkovaní.

Šéfka Európskej liekovej agentúry zdôraznila, že vakcína od spoločnosti AstraZeneca je veľmi efektívna a chráni zaočkovaných pred ťažkým priebehom Covidu-19 a hospitalizáciou. "Výbor pre hodnotenie rizík potvrdil, že výhody vakcíny od spoločnosti AstraZeneca prevyšujú možné riziká vedľajších účinkov," informuje šéfka EMA Emer Cooke. 

Výbor preskúmal celkovo 86 prípadov zaočkovaných ľudí

Osemnásť z nich skončilo smrťou. K štvrtému aprílu registruje 222 prípadov krvných zrazenín spomedzi 34 miliónov ľudí zaočkovaných AstraZenecou. O dnes zverejnených zisteniach budú podvečer na videokonferencii diskutovať ministri zdravotníctva členských štátov Európskej únie. Podľa agentúry Reuters sa očakáva, že budú mať okamžitý dopad na stratégie očkovania, čo bude vyžadovať koordinovanú odpoveď. Britská lieková agentúra oznámila, že odporúča ľudí do 30 rokov očkovať inými vakcínami. V priebežnom hodnotení Európskej liekovej agentúry sú aktuálne tri vakcíny proti koronavírusu - od spoločností CureVac, Novavax a ruský Sputnik.

Čo bude ďalej s vakcínou Sputnik dovezenou na Slovensko a či a kedy by sa ňou mohli Slováci očkovať, nie je jasné ani po včerajšku. 

Teda potom, čo Štátny ústav pre kontrolu liečiv jasne povedal, že nevie vyhodnotiť bezpečnosť a účinnosť tejto vakcíny a ani výsledok troch testov, na ktoré sa ešte čaká, to nezmení.

"Štátny ústav dňa 30.3.2021 oficiálne zaslal Ministerstvu zdravotníctva hodnotiacu správu, v ktorej konštatoval, že nebolo možné prijať záver o pomere prínosov a rizík vakcíny Sputnik V, a to vzhľadom na množstvo chýbajúcich údajov od výrobcu, nekonzistentnosť liekových foriem a nemožnosť vzájomne porovnávať šarže používané v rôznych štúdiách a krajinách," informuje hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

"Vlastne my nevieme, čo máme v tej ampulke," hovorí Richard Sulík (SaS). "Neskúmal som zatiaľ Sputnik V. Počkáme na konečné stanovisko ŠÚKLU a potom sa rozhodnem. Predpokladám, že to bude začiatkom budúceho týždňa," hovorí minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽaNO). 

Bývalý premiér pritom veľkolepo vítal len túto ruskú vakcínu

Ktorá stále nemá schválenie od Európskej liekovej agentúry. Tá teraz dokonca bude zisťovať, či pri jej testovaní boli dodržané medzinárodné štandardy. "Práca chvatná, málo platná," hovorí Sulík. 

Úrad pre verejné obstarávanie potvrdil, že sa pozrie na jej nákup

"Môžem potvrdiť, že Úrad pre verejné obstarávanie preveruje nákup Vakcíny Sputnik V a, že tak robí z vlastného podnetu," informuje hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková

Expremiér Matovič tému Sputnik komentovať odmietol

K 200-tisíc vakcínam, ktoré sú na Slovensku, pritom čoskoro pribudnú ďalšie. "V najbližšej dobe by na Slovensko malo prísť 400-tisíc dávok," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. "Exspirácia je pol roka," hovorí štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy