Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Stovky zdravotníkov z UNB, ktorí sa infikovali Covidom-19, čakajú na schválenie príplatkov k PN-kám
Zdielať na

Stovky zdravotníkov z UNB, ktorí sa infikovali Covidom-19, čakajú na schválenie príplatkov k PN-kám

SLOVENSKO / Zdravotníci z Univerzitnej nemocnice v Bratislave, ktorí sa infikovali koronavírusom, už viac ako dva týždne čakajú na schválenie úrazových príplatkov k PN-kám. V praxi to znamená, že ak zamestnávateľ zamestnancovi potvrdí, že k prenosu ochorenia došlo na pracovisku, PN-ka sa im navýši o 25 percent.

Vedenie univerzitnej nemocnice ale takéto potvrdenie dosiaľ nedalo ani jednému zo svojich zamestnancov. Odvoláva sa na zdĺhavé šetrenie, či nedostatočné pokyny z Ministerstva zdravotníctva. Počet žiadostí v Univerzitnej nemocnici pritom vzrástol už na 700. Najideálnejším riešením by podľa lekárov boli 100 percentné PN-ky vo výške platu, ale o tom sa len rozpráva a legislatívne len pripravuje.

S odstupom dvoch týždňov žiadna zmena

"Stále čakám na pečiatku od zamestnávateľa," hovorí zdravotná sestra Jana. Pani Jana je od februára PN, lieči sa z Covidu-19. Ona ako aj stovky ďalších zamestnancov požiadali vedenie univerzitnej nemocnice o potvrdenie, ktoré si od nich žiada sociálna poisťovňa. "Stále mám problémy s dýchaním. Kašlem, bolesť na hrudníku," hovorí Jana. "UNB aktuálne eviduje približne 700 žiadostí o úrazový príplatok ochorenia COVID-19," informuje hovorkyňa UNB Eva Kliská. 

Oslovili sme aj ďalšie univerzitné nemocnice

"V našom zdravotníckom zariadení si o úrazový príplatok po prekonaní COVID-19 požiadalo cca 500 zamestnancov, všetkým bolo vyhovené. U nás každý zamestnanec prejde zamestnaneckou Covidovou ambulanciou, kde je vyšetrený a teda nie je problém s potvrdením," informuje hovorkyňa FN Nitra Tatiana Kubinec. 

"Úrazový príplatok COVID-PN sme doteraz schválili 195 zamestnancom," informuje hovorkyňa, manažérka pre vzťahy s verejnosťou, FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica Ružena Maťašeje. 

Univerzitná nemocnica v Bratislave si nevedno prečo, dáva načas

"S riešením úrazového príplatku sme začali až v druhej polovici februára a to z toho dôvodu, že vtedy nám prišla odpoveď od nášho zriaďovateľa, ako v tejto veci postupovať," informuje Kliská. Sociálna poisťovňa pritom ale zamestnancom schvaľuje úrazové príplatky už od konca novembra, kedy došlo k úprave legislatívy. "Od 21. novembra 2020, kedy sa zaviedol úrazový príplatok COVID-19, do 28. 2. 2021 eviduje Sociálna poisťovňa 9 386 žiadostí, z toho bolo priznaných 6 547 úrazových príplatkov," informuje hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková. 

"My sme listom vyzvali aspoň štátne nemocnice, aby boli benevolentné, ale nedeje sa to," informuje štátny tajomník MZ Peter Stachura. "Hľadáme príčinu problému, ale dnes pre vás odpoveď nemám," hovorí minister financií a zdravotníctva Eduard Heger. "Vnímam to ako ranu pod pás od nemocnice. Keď človek pracuje v rizikovom prostredí, tak by mali aspoň toto zaplatiť," hovorí zdravotná sestra Jana. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy