Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ekonomika tento rok neporastie tak, ako sa očakávalo
Zdielať na

Ekonomika tento rok neporastie tak, ako sa očakávalo

BRATISLAVA, SLOVENSKO / Počas pandémie boli vždy odhady pesimistickejšie, ako realita. Tento krát je to ale naopak. Ekonomika tento rok neporastie tak, ako sa očakávalo. Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií vo februári znížil svoj odhad o celé jedno percento.

Najnovšia predpoveď z inštitútu finančnej politiky hovorí, že naša ekonomika porastie tempom 3,3 percenta. Pritom len pred mesiacom to bolo o percento lepšie.

Odhad museli znížiť pre pretrvávajúce problémy spojené s pandémiou

"Vidíme pokles maloobchod tržieb v januári aj menšiu spotrebu," informuje riaditeľ odboru makroekonomických analýz IFP Branislav Žúdel. 

Našu ekonomiku zachraňoval a aj bude zachraňovať export

Teda najmä vývoz vozidiel. Naši obchodní partneri našťastie neprestali kupovať autá vyrobené u nás.  Horšie sú na tom samozrejme všetci, čo musia byť zavretí a sú odkázaní na pomoc štátu, ktorá je jedna z najhorších v únii.

Optimistickejšie to už analytici vidia v budúcom roku

Najmä ústupom pandémie by naše hospodárstvo malo rásť vyše šesť percentným tempom. Pomôcť tomu majú aj európske prostriedky. "V ďalších rokoch čerpanie a dočerpanie. K tým sa majú pridať aj vládne investície, ktoré majú presiahnuť jednu miliardu eur," informuje Žúdel. Toto všetko je však veľmi neisté. Predpovedať pandémiu nevieme a našu vládu, alebo čo z nej vlastne ostalo už vôbec nie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy