Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V osade pri Rimavskej Sobote hromadne testovali miestnych obyvateľov. Nie však antigénovými, ale PCR testami
Zdielať na

V osade pri Rimavskej Sobote hromadne testovali miestnych obyvateľov. Nie však antigénovými, ale PCR testami

RIMAVSKÁ SOBOTA / Rimavskosobotský okres už od utorka nepatrí medzi čierne. Hoci sú čísla výrazne lepšie, hygiena ešte stále eviduje niekoľko ohnísk. Medzi jedno z nich patrí aj sídlisko Dúžavská cesta. Dvakrát preto zasadal krízový štáb, rozhodli o výjazdovom hromadnom testovaní marginalizovanej skupiny. Raritou je, že nešlo o antigénové testovanie.

V osade pri Rimavskej Sobote hromadne testovali miestnych obyvateľov. Nie však antigénovými, ale PCR testami.  "Podarilo sa nám zabezpečiť PCR testovanie, ktoré je pre nás výhodnejšie, presnejšie," povedala Tatiana Majanová poverená vedením RÚVZ v Rimavskej Sobote.

"Keď sa našiel niekto, kto sa rozhodol urobiť plošné PCR pretestovanie, ktoré je cielené na určitú komunitu, tak to momentálne považujem za veľký úspech," skonštatoval Ernest Caban CEO spoločnnosti, ktorá zabezpečuje testovanie.



Podľa výsledkov doterajšieho antigénového testovania je na sídlisku momentálne viac ako 30 pozitívnych. Či sa ale dávajú testovať všetci obyvatelia pravidelne, nie je možné zistiť.  "Naším cieľom je mať čo najpresnejšiu informáciu," uviedla Majanová. Hygiena presnejšie čísla očakáva práve od tohto hromadného testovania. Spoločne pracujú tri tímy, ktoré testujú. 

Síce boli pripravení otestovať viac ako 700 obyvateľov, túto možnosť nakoniec využilo len 255 z nich. "Dneskajšie testovanie je dobré, že to spravili, lebo podaktorí chodia aj nechodia na ten test. Je to lepšie pre nás. Vieme či sme zdraví,"  povedal obyvateľ sídliska Dúžavská cesta.

Výsledky budú známe do 48 hodín od testovania. Od nich budú závisieť ďalšie opatrenia. "Určite to budú opatrenia , ktoré budú smerované k tomu, aby sa nám nemiešali ľudia pozitívni, ľudia v karanténe s osobami, ktoré sú zdravé," uzavrela Majanová z RÚVZ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy