Skoro jasno
15°
Bratislava
Celoplošné testovanie už v piatok spustili vo veľkých firmách
Zdielať na

Celoplošné testovanie už v piatok spustili vo veľkých firmách

BRATISLAVA / Veľké testovanie sa začalo už v piatok, 30.októbra vo veľkých a strategických firmách. Niektoré začnú v sobotu. Štát poskytol registračné formuláre, certifikáty a príslušníka Ozbrojených síl, ktorý na priebeh testovania dohliada.

Problémy už teraz hlási US Steel Košice. Od armády dostali menej tímov ako mali sľúbené. Testovať dnes začali aj firmy, ktoré stihli zareagovať na nové nariadenia a zmenili antigénové testovanie na kvalitnejšie a drahšie PCR testy. Zorganizovať to zvládli aj naši kolegovia z manažmentu TV JOJ tak, aby v pondelok nebolo ohrozené vysielanie.

V piatok o šiestej ráno začal testovať najväčší slovenský zamestnávateľ Volkswagen. Spolu musí zvládnuť 12 tisíc ľudí. Do podvečerných hodín stihli otestovať 4000 pracovníkov, z toho pozitívnych bolo približne 50, teda niečo cez 1%. Volkswagen to mal zvládnuť za jeden deň. Nakoniec bude potrebovať dva.

"Najskôr boli otestovaní dobrovoľníci a zdravotníci. Neskôr začalo testovanie ľudí vo výrobe," opisuje postup jedna z členov tímu, Veronika Bartovičová. "Celá organizácia bola veľmi náročná a to aj z toho dôvodu, že finálne schválenie sme dostali v utorok večer," opísala prípravy Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa Volkswagen Slovakia.
Od zajtra začne testovať svojich zamestnancov aj trnavská PSA. Spoločnosti Jaguar, Land Rover a Kia testovať nebudú. V sobotu testovanie spustia aj na východe v US Steel. Už teraz ale hlásia, že plynulé ako vo Volkswagene to nebude a nie kvôli nim. "Armáda nám potvrdila 2 dni a jeden tím," vysvetľuje komplikáciu hovorca US Steel Košice Ján Bača. Pôvodne mala mať spoločnosť 4 testovacie dni. Všetko mali pripravené už od stredy. Podmienky na testovanie mali pripravené s ohrievačmi v stanoch. Ich snahou bolo kvôli bezpečnosti podniku otestovať všetkých zamestnancov. "Vzhľadom na to, že sme súčasťou kritickej infraštruktúry, tak tento podnik musí ostať v chode," zdôvodňuje okolnosti príprav testovania hovorca US Steel Ján Bača. Ako riešenie spoločnosť poprosila svojich zamestnancov, aby sa dali otestovať v mieste svojho bydliska. "Vďaka pomoci z nemocnice Čadca sa nám podarilo zabezpečiť ešte zdravotníkov pre ďalší tím, takže budeme mať dva tímy, ale stále je to kapacita denne 1000 ľudí," uzatvára situáciu v US Steel Košice hovorca Ján Bača. 

Plošne v piatok, 30.októbra, testovali aj v strategickom podniku, ktorý musí fungovať nonstop v atómovej elektrárni v Mochovciach. Testovania by sa malo zúčastniť približne 2200 ľudí. "Testovanie pre zamestnancov nebolo povinné, bolo dobrovoľné," vysvetlil riaditeľ EMO Mochovce, Martin Mráz. Testovanie museli plánovať na minúty. Zamestnanci sa postupne prestriedali v troch stanoch, kde boli otestovaní. Už v prvých hodinách urobili stery 80% zamestnancov. Presné výsledky budú známe neskôr večer po kompletnom spracovaní. 
Toto boli spoločnosti s viac ako 4000 zamestnancami, ktoré dostali od štátu výnimku. V sobotu sa k nim pridá napríklad Rafinéria Slovnaft. 

Ťažšie to mali stovky firiem, ktoré si podľa pôvodných slov premiéra Igora Matoviča nachystali antigénové testovanie vo vlastnej réžii, aby sa potom od ministra obrany v utorok dozvedeli, že to tak robiť nemôžu. Niektoré to potom vzdali, iné spustili akciu PCR testovania. Svojich pracovníkov od rána začala testovať aj naša televízia. Spolu pôjde o 550 odberov. Zmenou pravidiel na poslednú chvíľu ide o veľký škrt cez rozpočet. "To je dosť nefér zo strany štátu lebo PCR testy, ktoré sú drahšie majú výhody, ale aj nevýhody ako napríklad to, že musíme niekoľko dní čakať na výsledky," objasnil riaditeľ televízie Marcel Grega. 


Aby mohli v pondelok bezpečne otvoriť svoje brány, poistili sa aj v poisťovni Kooperatíva. Testujú vo svojich priestoroch.
"Nielen na centrále v Bratislave, ale aj v regiónoch, aby sme zabezpečili testovanie aj pre zamestnancov v regiónoch," povedala hovorkyňa poisťovne Silvia Nosková Illášová. Otestovať vyše 1000 zamestnancov chcela aj Poštová banka. Plán nevyšiel. "Dôvodom je zmena pravidiel zo strany vlády, ktorá bude akceptovať iba štátne testy. Bohužiaľ, v takomto množstve sa nám PCR testy nepodarilo zabezpečiť," odôvodnila prečo sa testovanie u nich nepodarilo zorganizovať hovorkyňa Poštovej banky, Lýdia Žáčková
Jej pracovníci ako aj mnohých iných firiem, ktoré sú dôležité pre chod spoločnosti tak pôjdu na bežné testy, čo je škoda, lebo spoločnosti mohli odľahčiť odberné miesta po celom Slovensku.
V tomto sychravom počasí a pri pandémii sú dôležité najmä vitamíny, kedže vakcína je v nedohľadne. Aby sme mohli v pondelok vysielať a byť fit, skúsili to touto metódou aj u nás. Po teste každý dostal fit balíček.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy